Суспільство (відео)

Новообрані голови громад з’їхались до Чернігова на навчання (Відео)

Чернігівщина наразі перебуває в активних процесах об’єднання. 29 жовтня пройшли вибори в 14 громадах. Ще 4 громади очікують на вибори у грудні. Усі вони проходитимуть важливу подію після виборів – першу сесію. Аби громади не набивали гуль, керівників зібрали на навчальний семінар.

«Експертами нашої програми напрацьовані певні методичні матеріали, зразки рішень, рекомендації щодо дій і голови, і апарату ради з підготовки до першої сесії. Сьогодні будемо пропрацьовувати ці моменти на семінарі», — директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

Голови громад і самі мають до експертів чимало серйозних запитань.

«Наша громада унікальна тим, що населені пункти громади знаходяться в різних районах: Олишівка – це Чернігівський район, Смолянка і Коростень – це Куликівський район, тож виникає багато запитань і стосовно бюджету, і передачі майна, зокрема бюджету, як воно буде проходити до кінця року», — голова Олишівської ОТГ Сергій Малець.

На семінар приїхали й ті, хто ще тільки очікує на вибори голів і депутатів. Але вже дбає про майбутнє громади.

«Вибори у нас проходитимуть 24 грудня, залишається короткий термін. Ми не розуміємо, чи перейдемо на прямі міжбюджетні відносини, як буде здійснюватися підтвердження бюджету громади, адже бюджет має бути сформований до 24-го, хочемо отримати відповіді, семінар організований на високому рівні», — керуючий справами виконавчого комітету Варвинської селищної ради Євгеній Шкуліпа.

Новостворені об’єднані громади – наче маленькі діти, які тільки вчаться ходити. А тому практичним досвідом із присутніми ділилися й керівники успішних громад Чернігівщини.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button