Суспільство (відео)

Онкодиспансер хоче купити обладнання за 100 мільйонів (Відео)

Хворі на онкологію жителі Чернігівщини у найближчі роки можуть залишитись без радіологічного лікування в обласному центрі.

Про це сказав головний лікар Чернігівського онкодиспансеру Валерій Зуб.

Виходом із цієї ситуації може бути тільки купівля нового обладнання.

«Лінійні прискорювачі дають можливість опромінювати пухлину безпосередньо з різних точок. І таким чином не пошкоджується здорова тканина й повністю пошкоджується пухлина. На сьогодні в Україні зареєстровано 10 таких лінійних прискорювачів.

От ми також мріємо, щоб у нас такий з’явився. Зараз готуємо проектно-кошторисну документацію, хочемо збудувати цей корпус. Безпосередньо губернатор курує цей процес. Планували навіть уже цього року розпочати будівництво, але бачу, що терміни так підтискають.

Нова будівля буде поряд із радіологічним корпусом, її буде прибудовано. Це приміщення називається «каньйон», товщина бетонних стін сягає 1.2 – 1.3 м, таке ж завтовшки і перекриття. Розрахунки там доволі складні, тому до проектування залучаються спеціалісти з Києва та з-за кордону. Вартість самого апарата становить приблизно 100 млн гривень.

Будівля, за нашими розрахунками, коштуватиме приблизно 15 – 17 млн гривень. На будівлю, швидше за все, виділятимуть кошти Фонду регіонального розвитку, а на апарат, мабуть, усе ж таки буде центральна закупівля.

Губернатор знає про цю проблему. Я багато разів говорив про неї, бо, якщо ми цього не зробимо найближчі рік-два, то нам доведеться завершувати лікування в Чернігові радіологічним методом, і наших пацієнтів направляти до Києва, Гомеля, Рівного».

Ще статті по темі

Back to top button