Суспільство (відео)

Ортопедичний порятунок: в області триває унікальний медичний проект (Відео)

Дітей Чернігівщини консультує лікар-ортопед із Києва. Кандидат медичних наук Валерія Горелік побувала в Парафіївці та Ічні й оглянула не один десяток місцевих діток. Столичний спеціаліст завітала до області в рамках медичної програми «Здоров’я жителів Чернігівщини», яку започаткував народний депутат Валерій Давиденко.

— Є така ініціатива шляхетна – надати максимально допомогу жителям віддалених населених пунктів, у державі в принципі проблема з фаховими лікарями, а в селах це істотно відчувається. На теренах нашої області це єдиний депутат, який реалізує медичну програму безоплатної допомоги в тій чи іншій сфері,- Микола Торбєєв, помічник народного депутата.

Попередньо профогляди в дитсадках і школах цих населених пунктів провели київські лікарі-інтерни. Їм вдалось оглянути більше 2 000 дітей. Вікторія Горелік консультувала батьків зі спірними чи складними діагнозами. Така масова перевірка ортопедичних вад тут проводиться вперше, і вона виявила у дітей чимало проблем.

— Плоскостопість у хлопчика, а у дівчинки зі спиною проблеми, з хребтом, я цього не знала,- Тетяна Василенко, мешканка с.Збережівка.

— Більшість поширених ортопедичних патологій, які сьогодні звучали, – це плоскостопість, сколіоз, це пов’язане з середовищем. Діти ходять у взутті не такому, що ж ми хочемо від стоп? І босоніж ніхто не бігає,- Валерія Горелік, доцент кафедри дитячої хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти, дитячий лікар-ортопед.

Ті дітки, в кого виявили плоскостопість, отримали в подарунок спеціальний масажер для ніг, батькам роздали інформаційні буклети.

А от викривлення постави найчастіше виникає через незручне для дитини робоче місце не тільки вдома, а й у школі.

— Учителі стежать за тим, щоб постава в дітей була рівна, але парти всі одного рівня, а діти за зростом відрізняються, і якщо вищенькі, то намагаються нахилитись, щоб їм було зручніше. Звідси і сколіози.

—  Висота стільця дорівнює висоті ніжки, виміряли від сидіння до ліктя відстань, ще додали 5-8 см, такий має бути стіл,- Валерія Горелік, доцент кафедри дитячої хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти, дитячий лікар-ортопед.

— І найважливіше для дитини, окрім того, що вона сидить, – це ліжко. Бажано не купувати дітям розкладні дивани. Має бути ліжко з матрацом достатньо жорстким, а подушка що менша, то краще.

 Лікар переконує: більшість ортопедичних вад можна виправити, якщо виконувати всі рекомендації. Між прийомами столичний спеціаліст провела конференцію для батьків, чиїм діткам були поставлені схожі діагнози, докладно розповіла, що робити далі, та відповіла на всі запитання.

— Це хороша можливість для такої місцевості, як у нас. У нас немає цього спеціаліста. Нас направляли в обласний центр, а дитину дуже захитує. І ми не можемо довезти, це для нас – як Бог послав,- Оксана, мешканка м. Ічня

— Будемо виконувати всі рекомендації, які вона написала, і будемо сподіватись, що все минеться,- Ярослава Бєжан, мешканка Парафіївки.

— Для нашого селища – це подія, дуже вдячні Валерію Миколайовичу за таку можливість оглянути наших дітей. Спасибі Богу, що є такі люди.

Проект на цьому не закінчується, батьки з інших районів Чернігівщини невдовзі теж зможуть привести своїх дітей на безкоштовний огляд до кваліфікованих лікарів-ортопедів. Втім, як з’ясувалось не всім до вподоби медичний проект народного депутата. Серед опонентів Валерія Давиденка знайшлись «особистості», які критикують ініціативу і встромляють палиці в колеса. Такими діями ці ділки фактично намагаються плюнути дітям в обличчя і залишити їх без медичних оглядів. Виникає риторичне запитання, проти кого виступають невдоволені – проти дітей?!

Ще статті по темі

Back to top button