Суспільство (відео)

Остарбайтери Німеччини: в Чернігові презентували книгу-спогад (Відео)

У чернігівському обласному архіві презентували збірник документів і матеріалів «У роки неволі».

В ньому викладена інформація, що стосується періоду фашистської окупації Чернігівщини, коли наших земляків відправляли на примусові роботи до Німеччини.

— Це видання присвячене нашим землякам, які були переміщені зі своїх родин у західну Європу, здебільшого до Німеччини, і вимушені були працювати в домашніх господарствах або на підприємствах, — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського.

Окремої уваги заслуговує розділ книги «Фільтраційні справи», де описано період, коли невільники після перемоги поверталися до дому і їх знову чекали горнила переслідувань, уже радянських.

— Коли люди поверталися з неволі, вони проходили через органи влади, вони проходили чистку. Писали про те, чому вони там опинилися, що вони там робили і дуже часто цих людей переслідували, — Раїса Воробей, директор Державного архіву Чернігівської області.

Упорядником цієї книги виступив державний обласний архів. Збірник сформований із вирізок з газет, листів остарбайтерів та їхніх родичів, документів окупаційної влади, загалом понад 300 документів і фотографій.

Ще статті по темі

Back to top button