Суспільство (відео)

Остерську громаду місцеві чиновники душать інформаційною війною та залякуванням (Відео)

Жителі міста Остер продовжують  виборювати право на власну громаду.

Децентралізація – пріоритет держави, однак, чиновники з районноъ та обласної держадміністрацій, використовуючи адмінресурс,  і далі тицяють палиці в колесо реформ.

Війна ведеться на всіх фронтах, в тому числі, й на інформаційному. У місцевій газеті «Новини Придесення» вийшла стаття, зміст якої збентежив місцевих мешканців. У матеріалі йдеться про безперспективність та недолугість існування  громади з центром у Острі.

У такий підступний спосіб людей збиває з пантелику очільник Козелецької райдержадміністрації Володимир Швед, який має безпосередній вплив на газету. Він проводить політику створення громади в межах району – з центром у Козельці. Причина проста –мати можливість  продовжувати контролювати бюджетні потоки та тендерні закупівлі в районі.

«Голова Козелецької РДА у присутності багатьох людей сказав, що не зупиниться поки не перетворить Остер в село. Кошти з нашого міста 12-14 мільйонів підуть на розвиток не Остра , а Козельця», — колишній Остерський міський голова Василь Западня.

Абсолютна більшість населення у Острі – ЗА створення власної громади. Люди хочуть відновити історичну важливість міста, адже переконані, що без створення власної громади Остер і надалі залишиться безперспективним, деградуючим містом.

Та й сусідні села підтримують таку ініціативу. За багато років існування в межах Козелецького району люди  так і не дочекалися уваги і турботи від районного керівництва. Натомість, зароблені ними кошти осідали в кишенях чиновників.

«Ми рахуємо-рахуємо, а рахувати нічого. Ми нічого не отримували з району. Невже гірше  буде чим було. У районі все і строїлося і робилося, а у нас тільки гроші забирали», — мешканець села Жуківщина Сергій Балига.

Фінансова спроможність громади – головне питання , яке турбує місцевих мешканців. На сьогоднішній день Остер не може забезпечувати себе на всі сто. Однак за рахунок державних субвенцій та залучення інвестицій мінусовий показник вже за рік-два можна перетворитись  у плюс.

«Справжні інвестиції прийдуть коли буде громада. Бо іноземці не розуміють, хто такий голова адміністрації, вони знають, що є голова територіальної громади, з яким можна чітко домовитися по співпраці», — колишній Остерський міський голова Василь Западня.

Місцеві активісти неодноразово подавали всі необхідні документи до облдержадміністрації за для затвердження Остерської громади. Однак щоразу отримували відмову. Втім,  за свої переконання остерчани готові боротися до кінця.

Ще статті по темі

Back to top button