Суспільство (відео)

Перехідний вік: час співпрацювати (Відео)

Бунт дитини-підлітка проти авторитету батьків у психології характеризують поняттям «перехідний період у розвитку нашого молодого покоління». Як рідним пережити часи, коли їхні чада вже не діти, але ще не дорослі, розказує практикуючий психолог Тетяна Глюк.

— Підлітковий вік, або перехідний період. Це доволі довготривалий період. Десь із 11 років і може тривати до 18 років. Це період, коли відбуваються серйозні зміни в розвитку дитини і це обумовлює її поведінку. Діти стають більш емоційними, дуже втомлюються. Процеси збудження переважають над процесами гальмування. Підліток дуже швидко «загорається». В цей час він починає відчувати те, чого не було до цього – зацікавленість зовнішністю, місцем у колі друзів.

Діти починають почуватися дорослими

Дитина починає почуватися дорослою. І якщо батьки не ставляться до дитини як до дорослої, обов’язково будуть конфлікти – криза. 

Пояснюйте, а не забороняйте

Дозволити дитині стати дорослою. Не просто забороняти, а пояснити, чому забороняєш. Тобто чому, наприклад, підлітку треба приходити додому раніше. Тобто накази в цьому віці вже не працюють. Ще одна особливість підлітків у цей період – вони хочуть бути в колі однолітків, друзів.

Підліток віддаляється від батьків до друзів

Вони навчаються взаємодії. Вони віддаляються від дорослих, ті перестають грати для них певну роль.

Станьте другом для своєї дитини

Якщо батьки не стали друзями дитині до підліткового віку, далі буде дуже і дуже складно. Тому в цей важливий період треба дозволити дитині ставати дорослою, але залишатись для неї другом.

Ще статті по темі

Back to top button