Суспільство (відео)

Пінопластова загроза: незаконне та небезпечне утеплення квартир (Відео)

У межах проекту, профінансованого Європейським Союзом, вирішили подискутувати про те, хто зігріє чернігівців взимку.

Однією з причин нашої неекономності було названо наявність субсидій.

— Бюрократам вигідно? Ні, звісно. Це ж піар, добре, є підстава, щоб про це поговорити. Чому буде вигідно, якщо їх субсидіюють? Кому вигідно, щоб енергії витрачалось більше? Відповідь проста – НІ-КО-МУ, — Ігор Подгорний, координатор проекту «Чиста земля».

Присутні на заході представники чернігівської влади фактично розписались в поганій якості чинних програм щодо енергоефективності. Було зазначено, що відсоток утеплених будівель за ними надзвичайно мізерний, а вартість утеплення дуже висока.

—   Так. Відсотків небагато. Але я ще раз кажу, що вартість заходів дуже значна, — Людмила Максименко, начальник Управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради.

Фахівці заходу назвали клаптикове утеплення багатоквартирних будинків пінопластом небезпечним для здоров’я, оскільки воно провокує утворення плісняви в квартирах.

— Клаптикове утеплення немає абсолютно жодного сенсу. Це просто задоволення власної забаганки. Мокріння стіни. І може бути пліснява, грибок. Мало того, що ви собі даруєте проблеми. То ви це даруєте своїм сусідам і своїм дітям, — Наталія Висіканець, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА у м.Чернігові.

Забезпечити тепло в оселях зможе тільки технологія комплексного утеплення будинку, проте фахівці так і не сказали, якою вона є. Вони ще раз покритикували популярне в Чернігові утеплення фасадів, назвавши його незаконним.

— Люди, звісно, вдаються до різних способів себе утеплити. Але клаптикове утеплення, по-перше, є незаконним. Адже спільна стіна – це власність усіх власників будинку. І вам треба отримати дозвіл усіх мешканців будинку, бо ви фактично її руйнуєте.

Підходила до тих хлопців, що утеплюють, і запитувала – Яку технологію ви використовуєте? Пінопласт. Все. Я кажу. А технологія? — Наталія Висіканець, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА у м. Чернігові.

Хоч скільки б говорили знавці слова «енергеефективність» про необхідність її популяризації, поки що головним мотиватором економити для чернігівців залишаються захмарні суми в їхніх платіжках.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Собрались…, попизд@ли…, покритиковали…, гроши потратили! А где конкретные пропозиции? Зачем собираться на такие мероприятия в рабочий час не имея конкретных предложений? Можно и отсюда и попизд@ть, и покритиковать не тратя при этом грошей предназначенных для повышения энергоэффективности Чернигова!

Back to top button