Суспільство (відео)

Понад 2 тисячі дітей не мають щеплення від кору: що їх чекає?(Відео)

На Чернігівщині наприкінці 2017 року медики зареєстрували один випадок кору. Захворів 31-річний мешканець Чернігівського району. Та інфікувався він у столиці, переконують спеціалісти. Тому на сполох не б’ють, хоч і очікують нових випадків. Шість років тому на Чернігівщині була епідемія кору, тоді на лікарняні ліжка потрапили понад сім десятків дітей і дорослих.

«Загалом епідемічно, епідеміологічно характерна циклічність. Це 5-6 років. Тобто ситуація повторюється», — в.о.заступника начальника чернігівського лабораторного центру Артем Ярошенко.

Однак жодного випадку захворюваності серед дітей лаборанти не зареєстрували. Нині триває активна кампанія щеплення, під яку першочергово потрапляють малюки у віці одного та шести років.

Вушка подивимось, шию подивимось, животик погладимо, гаразд?

Людмила Чупіна оглядає маленького пацієнта. Щеплення від кору сьогодні йому не робитимуть. Має підвищену температуру. Протягом дня в 37-му садочку вакцинували сімох малюків, які підходять за віком.

«Оце КПК, саме КПК. Кір, паротит, краснуха. Є в нас АДП-вакцина, дифтерійно-правцева. Ми сьогодні робили. Одному ми не зробили, бо в нього температура», — лікар ДНЗ № 37 Людмила Чупіна.

Понад два десятки малюків у цьому садочку ще не щепили. Вакцина КПК чекає, доки ті одужають і прийдуть до садочка, розповідає завідувач.

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ: В Україні зафіксували ще одну смерть від кору — МОЗ.

«Усі батьки попереджені. У нас є восьмеро батьків, які узагалі відмовляються від щеплення. Ми їх попередили, що може бути таке, що ми не приймемо їхніх дітей до садочка, і вони сказали, що тоді ми одразу зробимо щеплення», — завідувач ДНЗ № 37 Тетяна Середа.

У Чернігові вакцину КПК бельгійського виробництва називають 100 % захистом від кору, краснухи та паротиту. Імунолог Любов Ніконець розповідає, що навіть вакциновані діти при контакті з хворим мусять зробити щеплення повторно. Однак у місті понад батьки двох тисяч дітлахів від вакцини відмовляються узагалі.

«У нас є батьки, які відмовляються від щеплення дітям однак ці покази переглядаються і робляться щеплення», — імунолог дитячої поліклініки №1 Любов Ніконець.

Ці діти в зоні ризику. Кір передається повітряно-крапельним шляхом, одна нещеплена дитина може інфікувати цілий колектив. Тому за найперших спалахів кору таких дітей до школи не пустять. Відповідне розпорядження підписав міський голова.

«У нас немає жодного випадку. Але якщо буде один-два випадки, ми залишаємо за собою право заборонити дітям ходить до школи та садочків. Дітям, які не мають щеплення», — міський голова Владислав Атрошенко.

Медики переконують, на зміну епідемії кору в Україні чекають і спалахів дифтерії. Щеплення називають єдиним дієвим методом протидії захворюванню.

Журналіст Наталія Тягнирядно

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button