Суспільство (відео)

Поярмаркували. На Троїцький ярмарок у Мені з’їли рекордну кількість м’яса (Відео)

Сьогодні Мена святкує Трійцю. Усю ніч і весь ранок ішов дощ, та чи можуть примхи погоди стали на заваді масовому гулянню?

Троїцький ярмарок розпочинається, і ЧЕline теж збирається гарно поярмаркувати.

На Трійцю у менян – щедра душа: столи вгинаються від наїдків і напоїв, земля трясеться від танців. Гуляти на широку ногу меняни вміють: 15 років поспіль  тут проходить відомий далеко за межами України Троїцький ярмарок.

Цьогорічний Троїцький ярмарок наймасовіший за всі часи існування, кажуть організатори. Від учасників не було відбою, і місця всім ледь вистачило, аби в міському парку десь притулити свій курінь.

До речі, кожну громаду оцінювало журі, тож підготовка до ярмарку була серйозна: села  дивували національним вбранням, піснями й унікальними стравами.

«Це гречані млинці. Їх роблять тільки у Синявці, це старовинний рецепт. З гречки їх роблять», — жителька села Синявка Наталія Руденко.

А біля цього куреня стояла найбільша черга: хлопці смажили кабана, якого менянам привіз народний депутат України Валерій Давиденко. М’ясоїдів безкоштовно пригощали смажениною.

Офіційна частина ярмарку проходила  на центральній вулиці Мени: всі громади, установи, організації, дитячі колективи пройшли колоною, аби їх побачили і гості ярмарку, і члени журі, які оцінювали парад учасників.

«Я дуже вражений колоритною менською громадою. Мені у вас дуже подобається. У нас в Польщі ярмарки скромніші, ми не виставляємо курені, як от у вас сьогодні, ми не одягаємо своїх жителів у національний одяг, у вас кожна громада має своє національне вбрання. Супер. Я дуже вражений», — війт і гміни Домброва Мартін Барщиковський.

Хвилюючим був і традиційний конкурс українських страв – цьогоріч господині Менщини вигадували смаколики із сала.

«У нас і печене сало, і смажене, і торт у вигляді сала, тобто на будь-який смак»,  каже член журі Сніжана Лисиця.

Хто веселився, а хто багатів просто на наших очах. Бо побувати на ярмарку і не накупити гостинців додому – неможливо. Торгувати до Мени приїхали кращі виробники і народні умільці з усіх куточків України.

Цікавинкою цьогорічного Троїцького ярмарку був виступ  відомого в Україні запального гурту «Лісапетний батальйон».

І не можна не відзначити гостинність менян, через яку знайомство з колоритною презентацією громад наша знімальна група завершила десь на п’ятому курені. Їсти і пити вже не мали сил. А  Троїцький ярмарок тривав аж до вечора.

Ще статті по темі

Back to top button