Суспільство (відео)

Приклад для наслідування: на Чернігівщині будують еко-будинки (Відео)

Ззовні звичайний, насправді ідеальний.

Цей будинок на околиці села Гориця Менського району – мрія будівельників і прихильників такого виду житла.

Дерев’яний каркас, солома і глина – лише з цих матеріалів зведені стіни, підлога та стеля будинку. Приміщення будують за старовинною українською технологією саманного будівництва, з невеличкою інтерпретацією.

—  Глина, перемішана з соломою, є містком холоду. По глині холод проникає зовні всередину. Чому ми зробили дещо інакше? Ми взяли найкращий утеплювач – солому. Ми його закладаємо в блок і замазуємо глиною. Таким чином, у нас всередині виявляється утеплювач, захищений повітронепроникними перегородками – глиною, — розповідає Ігор Підгорний, ініціатор проекту.

Експерти кажуть, подібна технологія будівництва набирає обертів не тільки у нашій державі, а й у розвинених країнах Європи. Важливий нюанс – глина має герметично вкривати шар соломи.

—  Тоді максимально ефективно працює ефект термосу і тоді максимально ефективно забезпечується пожежостійкість. І така герметична плита отримала статус пожежостійкості в Німеччині Ф119, тобто 119 хвилин спротиву відкритому вогню. Для порівняння: спротив сталі Ф15 – 15 хвилин, — пояснює Ярослав Пархоменко, еколог.

Експлуатація подібного будинку порівняно з 2-кімнатною квартирою коштуватиме власникам у 5 разів дешевше. Адже одне з основних завдань таких осель – енергозбереження.

Для цього дім облаштують трьома системами опалення: повітряними, сонячними колекторами, електричним і твердопаливним котлом. Тут навіть немає вікон із північної сторони, а товщина стін майже 70 сантиметрів – усе це заради збереження тепла.

— Незалежно, яка погода на вулиці чи то сонце, чи то мороз, всередині будинку прохолодно, в межах 20-22 градусів. Вологість в такому будинку коливається в межах 50-55 %, — стверджує Сергій Олексієнко, виконроб.

Цей будиночок – перший із кількох у майбутньому Центрі розвитку людини «Чиста Земля». Подивитись на сучасне екожитло приїхали і переселенці з окупованих територій.

—  Питання житла – це актуальна проблема, тому цікаво було подивитися, що на Чернігівщині такі цікаві проекти, — говорить Марія, переселенка з Луганська

Такий тип житла можна по праву назвати доступним. Його вартість не перевищує 20 тисяч доларів. А терміни будівництва – до одного  місяця.

Ще статті по темі

Back to top button