Суспільство (відео)

Про побиття журналіста Савенка командою Хрустицького може дізнатися Президент (Відео)

Голова Незалежної медіа-профспілки України Ігор Чайка в Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів приїхав саме до Чернігова. Два роки тому, саме в листопаді, каже Ігор Чайка, охоронці тодішнього нардепа, а нинішнього міського голови Атрошенка побили журналіста Владислава Савенка. Нині керівник тодішніх нардепових сек’юриті Віталій Хрустицький очолює в Чернігові «Муніципальну варту», а справа Савенка ще й досі знаходиться на стадії досудового слідства.

«Ми приїжджали до Чернігова, ми зустрічалися з губернатором, із прокурором, із Атрошенком, ми зустрічалися із керівником його охорони Хрустицьким, який на той момент – і за словами Атрошенка і за словами Хрустицького, — таки був керівником охорони, а то були його підлеглі, з начальником поліції тодішнім, усі рвали на собі сорочку і казали, що ми це розслідуємо, віз і понині там», — розповідає голова Незалежної медіа-профспілки України Ігор Чайка.

Нині за справу Владислава Савенка взявся місцевий адвокат Олексій Кінебас. Він захищає інтереси постраждалого журналіста на допитах, матеріали яких ось уже два роки поспіль ніяк не стануть приводом для старту судового розгляду. До речі, справу Савенка двічі закривали і тричі відкривали.

«На нашу думку, це довго для такої справи. Це не є якась справа, що потребує вивчення багатьох документів, тут не треба робити якісь запити, тут просто потрібно було на самому початку встановити всіх осіб, свідків, допитати свідків і, власне, мабуть, усе. Ми розуміємо, що чим більше спливає часу, тим важче це зробити», — зауважує адвокат Владислава Савенка Олексій Кінебас.

Утім, Незалежна медіа-профспілка, як обіцяє її очільник, не відпустить цю ситуацію. Після чернігівської прес-конференції про справу Савенка почує весь світ – її покажуть Міжнародній федерації журналістів і вимагатимуть реакції Президента Порошенка.

«Ми хочемо підняти рівень цієї справи, бо це ще один додатковий важіль. Бо федерація має спеціальний портал, де розміщуються всі події, пов’язані з порушення прав журналістів, і після цього буде запит до Адміністрації Президента. Ми подивимося, як після цього вони будуть реагувати», — наголошує голова Незалежної медіа-профспілки України Ігор Чайка.

Також Ігор Чайка пропонує в кожному регіоні підписати Меморандум про взаєморозуміння між журналістами, силовиками та владою. Документ має стати ще одним інструментом у боротьбі проти безкарності за злочини проти представників мас-медіа. До речі, вже від початку цього року в Україні експерти нарахували 80 випадків нападів на пресу. Україну нині визнано однією з найгірших країн для роботи журналістів.

 Журналіст Яна Титенок

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Мне интересно, как этот пан Хрустицкий при таком раскладе стал руководителем Муниципальной варты? Как законопослушный мер смог допустить такую мышь в своих рядах

Back to top button