Суспільство (відео)

Про ситуацію із аграрним рейдерством та новий законопроект (Відео)

Рейдерства у сфері аграрного бізнесу Чернігівщини немає. Про це звітували представники Антирейдерського штабу області, що захищає права землевласників.

Оперативний штаб запрацював із серпня цього року, за три місяці роботи на гарячу лінію надійшло безліч дзвінків як від малих фермерств, так і великих господарських товариств.

«90% це були питання, пов’язані з тематикою подвійної реєстрації, адже до 2013 року договори оренди реєструвалися в Держземкадастрі, а після – у Держреєстрі речових прав. І реєстратори не перевіряли дані, які вносили до 1 січня 2013 року», — в.о. першого заступника голови ОДА Юлія Свириденко.

Працівники штабу також відвідали 40 населених пунктів області, де консультували людей із питань земельного законодавства. Наразі ж аграріїв очікують новації на законодавчому рівні. Розроблено новий законопроект про захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок.

«По-перше, це нотаріальне посвідчення договорів оренди земельної ділянки. Це убезпечить у майбутньому власника від незаконних дій з його майном і убезпечить подання договорів із підробними підписами», — начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк.

Також держреєстратори матимуть доступ до державного демографічного реєстру та реєстру довіреностей. Аби мати змогу перевіряти документи та ідентифікувати особу, яка звертатиметься до установи. Невдовзі законопроект розглядатимуть у парламенті.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button