Суспільство (відео)

Реабілітаційний центр для особливих діток готується до 1 вересня (Відео)

Цього року кількість дітей із порушенням інтелекту та із супутніми захворюваннями зросла вдвічі.

Аутисти, діти з синдромом Дауна та ДЦП також потребують освітніх заходів.

Для них у Чернігові існує навчально-реабілітаційний центр при міському управлінні освіти. Тут є дві групи дошкільнят і десять класів загальноосвітніх.

—  Ми із трьох років набираємо дітей і готуємо їх, щоб вони успішно продовжували навчання в інклюзивних класах. Так ми проводимо процес соціалізації цих дітей, — Регіна Гусак, директор навчально-реабілітаційного центру № 2.

Регіну Гусак два дні тому призначили на посаду директора цього закладу. Новообрана керівниця показує класні кімнати для особливих дітей. Тут вони мали б проходити і реабілітацію. Щоправда, приміщення не пристосоване для дітей із вадами опорно-рухової системи. Тут навіть пандуса немає. А відтак, ці учні навчаються вдома. Решта – тут.

— У  нас є вчителі-дефектологи, бракує логопедів і психологів саме кореційних, щоб із дітками займалися та розвивали, — Регіна Гусак.

Цим дітям намагаються створити максимально наближену до звичайної школи атмосферу.

— Ми намагаємося їм завжди говорити, що вони такі, як усі, але готуємося до всього ми з ними довше. Ми влаштовуємо шоу-концерти, вчимо вірші, і їм це дуже подобається, — Дар’я Сич, педагог-організатор.

Сьогодні заклад майже готовий до 1 вересня. Цьогоріч шкільний дзвоник тут пролунає для 139 учнів. Та плани в працівників цього закладу амбітні. Вони планують налагодити реабілітаційні заходи і навіть надавати можливість випускникам цього центру тут же отримувати ще й робочі спеціальності.

Ще статті по темі

Back to top button