Суспільство (відео)

Реімбурсація: в Чернігові обурені обманом Міністерства охорони здоров’я (Відео)

Чернігівцям, як і всій Україні, з 1 квітня Міністерство охорони здоров’я обіцяло запровадити систему реімбурсації – тобто надання безкоштовних ліків для низки захворювань.

— Я хочу домогтись, щоб з 1 квітня 2017 року хронічні хворі, які потребують допомоги медикаментами, отримували б їх безкоштовно, — Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України.

— Від 1 квітня починається програма реімбурсації, — Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України.

Але, можливо, дату старту вибрали невдалу – День дурня. Адже 1 квітня вже минуло, а нічого безкоштовного чернігівці так і не побачили.

— Якщо все буде так, як вони кажуть, буде добре. А то вони обіцяють, обіцяють. М’яку подушку кладуть, — Степан Аркадійович, відвідувач спеціаліста, який призначає препарати, що підпадають під реімбурсацію.

—  Чули і не раз чули. Але толку з цього мало, — Геннадій Володимирович, відвідувач спеціаліста, який призначає препарати, що підпадають під реімбурсацію.

— Та ніхто їх не дає. Тільки пишуть рецепти. Коли не підемо – немає. Та про що ви кажете? Навіть і близько, — Раїса Михайлівна, відвідувач спеціаліста, який призначає препарати, що підпадають під реімбурсацію.

Яка ж причина такого провалу за строками реалізації. Як з’ясувалось, на заваді стали дрібниці, що не були вчасно враховані профільним Міністерством, яке квапиться декларувати, але не може вчасно зробити заявлене.

— Не працював реєстр цін на препарати до вчорашнього дня. Тобто до нього не було доступу, — Владислав Кухар, керівник Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради.

Наступне це те, що аптеки, які беруть участь у програмі, ще не встигли запастись відповідними препаратами.

—  Трішки загальмували аптеки в нас. Бо вони щойно отримали ці всі накази. «Ліки України». Я розмовляла з ними. Вони починають закуповувати і просили попередити людей. 10 квітня аптеки планують мати повний перелік препаратів, що передбачені цим наказом, — Ніна Сіра, заступник головного лікаря Чернігівської міської лікарні № 1.

У комунальному підприємстві «Ліки України» запевняють про свою готовність надати близько 50 % препаратів зі списку вже 7 квітня, а з рештою ще не склалося.

— Ми проаналізували ситуацію і зв’язалися з виробниками та постачальниками. Не у всіх виробників є в наявності. І, на жаль, наші заявки не можуть бути дуже швидко виконані. В які строки може бути виконано, я не знаю зараз, — Ігор Назаренко, в.о. генерального директора КП «Ліки України» Чернігівської обласної ради.

Але головною причиною простою, за словами заступника начальника Управління охорони здоров’я області Володимира Пуліна, є  неузгодженість щодо нових бланків рецептів, затверджених Міністерством. У новому варіанті бланка, порівняно зі старим, немає графи щодо надання ліків за 50 % ціни, тому на місцях чекають, коли їм офіційно нададуть дозвіл у перехідний період використовувати старі бланки.

— На сьогодні ми маємо 100 тисяч бланків рецептів. І ми вважаємо некоректним замовляти нові та платити нові кошти, — Владислав Кухар, керівник Управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради.

Чиновники обіцяють запустити програму чи то 7, чи то 10 квітня. Нагадаємо, ліки можна буде отримати за певною процедурою. Хворому або безпосередньо дільничний лікар, терапевт, або після консультацій зі спеціалістом виписують рецепт до аптеки, де йому безкоштовно надають найдешевший препарат із вказаною діючою речовиною.

Якщо він хоче купити дорожчий, то оплачує лише різницю його ціни, порівняно з найдешевшим. Отримати ліки можна буде не в усіх аптечних мережах. У Чернігові їх 9. Серед відомих можна назвати «Ліки України», «Медсервіс» і «Світ Здоровя ЗЖС».

Чернігівці все чекають старту корисної програми, яка через ляпи чиновників в очах людей уже здається першоквітневим жартом.

— Все платно. А де ж те, що вони кажуть – безкоштовне. Де? Кому вірити? — Валентина Іванівна, відвідувач спеціаліста, який призначає препарати, що підпадають під реімбурсацію.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Ещё большее разочарование ждёт людей когда они увидят список бесплатных лекарств. Его правильное название: «Список аптечных неликвидов». Никаких известных лекарств для экстренной помощи, допустим таких как валидол или анаприлин, в нём нет.

Back to top button