Суспільство (відео)

Реконструкція скверу Хмельницького у Чернігові може стати золотою жилою (Відео)

Центральна частина Чернігова давно потребувала реконструкції.

Сквери та парки почали оновлюватися.

2016 рік можна назвати початком масштабних змін. Черговим етапом стала реконструкція скверу Богдана Хмельницького. На ці роботи у мерії виділили більше 13 мільйонів гривень.

Проте фірма «Укртрансбуд», яка виграла тендер, готова оновити сквер лише за 11 мільйонів. За ці гроші будівельники замінять асфальт на тротуарну плитку, встановлять 91 лавку, 45 урн і 146 ліхтарів.

У проекті, що розрахований на 2 роки, передбачено й будівництво трьох фонтанів. На це треба ще кілька мільйонів гривень платників податків. Мовляв, усе робиться задля чернігівців.

— Чи варто робити фонтани? Вже вирішили? Фонтани – це прикраса міста. Нічого поганого я не бачу, — Сергій Калюжний, начальник управління архітектури та містобудування.

У соцмережах чернігівці почали обговорювати тему доцільності будівництва чергових фонтанів, адже у міста повно проблем, наприклад: будинки з дірявими покрівлями, які потрібно ремонтувати. Чиновники відразу вирішили знизити градус напруги. Ось як прокоментував проект із фонтанами заступник міського голови Олександр Ломако.

— Фонтани – це на перспективу. Тому в тендері були передбачені лише часткові роботи за проектом. Озеленення і реконструкція пам’ятника – 2017, фонтани – побачимо, — Олександр Ломако.

Проте мер міста – шанувальник фонтанів. Як скаже, так і буде.

— У місті буде більше фонтанів, — Владислав Атрошенко, міський голова.

Натомість будівельники не приховують, що цього року прокладатимуть комунікації для нових фонтанів. І робитимуть це за власні гроші. Такий собі жест доброї волі, що наводить на певні роздуми.

— Три фонтани буде: два посередині та один – збоку. У проекті на цей рік комунікацій немає, але ми, на свій страх і ризик, будемо їх прокладати, щоб потім не ламати доріжки й стежки, — керівник робіт з реконструкції.

На перший погляд, нічого поганого у реконструкції скверу Богдана Хмельницького немає. Однак у громадських активістів є сумніви у благих намірах можновладців. Олександр Гашпар вважає, що тендери виграють наближені до чиновників фірми. Часто інформація про вартість робіт, суми, за які купуються матеріали чи обладнання, приховуються від чернігівців.

— Була можливість поспілкуватися із начальником управління фінансів Львівської міської ради. Спитав, де крадуть гроші. Каже, там, де підписують акти виконаних робіт. Тобто, проконтролювати, скільки піску чи інших матеріалів пішло, неможливо, — Олександр Гашпар, громадський активіст.

Попри це депутати міської ради закликають чернігівців стояти на сторожі використання бюджетних грошей. І робити це спільно.

Ще статті по темі

Back to top button