Суспільство (відео)

Рекорди, кадрові прорахунки, жорстокість і вандалізм – 2017 рік очима журналістів Челайн (Відео)

Рік наукових досягнень, спортивних перемог, рекордів і медичних відкриттів. Разом з тим – рік кадрових і військових втрат, рік вандалізму, підліткової жорстокості, рік посиленої уваги зі столиці. ЧЕline у номінаціях підбиває підсумки 2017-го року.

 

«РОЗЧАРУВАННЯ РОКУ»

 

«Розчаруванням року» стали наші діти. Своїми вчинками вони сколихнули всю Україну – дівчата-підлітки у Чернігові жорстоко побили восьмикласницю Поліну Малоштан. Це сталося на початку квітня. Соціальними мережами розлетілося відео, як дівчата гатили ногами навіть по голові постраждалої. Дівчина потрапила у лікарню зі струсом мозку та численним синцями. Найстрашніше те, що за бійкою спостерігало багато підлітків, але жоден не намагався зупинити оскаженілих нападниць.

Нині по справі Малоштан тривають судові засідання. У справі фігурують три неповнолітні й одна повнолітня чернігівка. Журналістам забороняють знімати судовий процес.

 

«ЖОРСТОКІСТЬ РОКУ»

 

Взяв їжу з холодильника – молотком по зубах. Пожалівся – вивернуті пальці. П’ятирічний Сашко їв недоїдки після собаки, пив воду, в якій прали брудний одяг, ходив узимку босоніж і спав на підлозі. Цього року Україна почула історію маленького хлопчика з села Володькова Дівиця Носівського району. Дитину катувала рідна мати.

Сьогодні Сашко має нову родину. Його всиновили. Про нових батьків нічого не відомо. Його жорстоку матір прямо зі столичного ток-шоу, у якому родина брала участь, вивели у наручниках. Нині жінка перебуває під слідством.

 

«ГІСТЬ РОКУ»

 

Цього року Чернігів двічі відвідала перша леді країни Марина Порошенко. У селищі Десна вона відкрила першу медіатеку, вартістю у понад 250 тисяч гривень, у реабілітаційному центрі «Відродження» – басейн. Уперше сіверську землю проінспектував Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. З легкої руки Президента Петра Порошенка, який теж укінці року навідався до Чернігова, педагогічний ВИШ Чернігова отримав нову назву і став Колегіумом, чернігівські військові отримали ключі від квартир.

 

«ПЕРЕВТІЛЕННЯ РОКУ»

 

«Перевтіленням року» можна сміливо вважати наш Чернігів. За 2017 рік, завдяки децентралізаційним коштам, бюджет міста зміг дозволити собі кардинальне інфраструктурне перевтілення. Нові дороги, відремонтована підземка біля «України», оновлена «стометрівка», реконструйований сквер Хмельницького із трьома новими фонтанами – Чернігів буквально отримав нове обличчя. Здавалося б усе прекрасно, та без скандалів не обійшлося. Чернігівського міського голову цілий рік звинувачували у відмиванні коштів, адже нові дороги не витримували дощу, підземка теж стала протікати. Інфраструктурним дивом року стала конструкція «Ай лав Че», яка у чернігівців викликала масу обурень.

 

«АНТИГЕРОЙ РОКУ»

 

Найбільше стріл гніву цьогоріч летіло вбік Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка. За оцінкою експертів, він опинився у трійці мерів-новачків із негативним медіарейтингом. Тобто, є мером, який розчарував і не виправдав сподівань виборців. Також Владислав Атрошенко отримав премію «Дискримінатор року» у номінації «Язик мій – ворог мій» за те, що назвав хворими ті родини, які мають менше трьох дітей. Щоправда, до Дня Конституції України Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко отримав державну нагороду від Порошенка – орден «За заслуги ІІІ ступеня». Однак чернігівці засудили це звання.

 

 «ДОСЯГНЕННЯ РОКУ»

 

Чернігівщина – в лідерах із децентралізації. Відповідно до результатів моніторингу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Чернігівська область посідає третю сходинку рейтингу. На сьогодні в нашій області утворено вже 37 об’єднаних територіальних громад.

 «РЕКОРД РОКУ»

 

Список українських рекордсменів цьогоріч поповнили сіверяни. Ніжинська школярка Кароліна Пархоменко встановила Національний рекорд України «Найменший тризуб із солоного тіста». Її земляк Костянтин Мухомодєєв встановив рекорд України з качання пресу. Незвичні здібності 8-річної чернігівки Марії Скрипки теж потягнули на рекорд України – вона одночасно розв’язує два математичні приклади у 15 дій, декламує вірш і катається на гіроборді. Місто Чернігів цьогоріч теж стало рекордсменом – у квітні під час відкриття туристичного сезону кухарі міста приготували найбільшу кількість дерунів на одній локації – 5041 дерун.

Найповажнішою рекордсменкою цього року стала 117-річна Христина Нагорна з села Жадове Семенівського району. Спочатку бабуся була найстаршою людиною України, пізніше – найстаршою людиною планети.

3 листопада Христина Нагорна померла.

«ЛУЗЕР РОКУ»

 

Для кого 2017-й рік виявився невдалим, так це для Леоніда Сахневича, до серпня – ще першого заступника голови облдержадміністрації. Під час всеукраїнської селекторної наради, яку вів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Сахневич неуважно слухав главу Уряду, а тому поплатився своєю посадою.

Сахневич написав заяву на звільнення, однак довго без роботи не сидів. Він очолив у Чернігові комунальне підприємство АТП- 2528, пропрацював усього 3 місяці, але не зміг упоратися із першими снігопадами. На одній з ранкових нарад міський голова Атрошенко звільнив Сахневича з роботи.

 

«ШАХРАЙСТВО РОКУ»

 

У 2017 році шахраї дивували безглуздими крадіжками. У 38-річного чернігівця із земельної ділянки зловмисники викрали деревний туалет. Житель Киїнки на вулиці Жабинського на 40 хвилин залишив авто, та його встигли обікрасти: улов зловмисників – два відра аличі. Шахраї обдурили й продавця кришки від унітазу, яку від реалізував на одному з популярних сайтів. Афера коштувала постраждалому 10 тисяч гривень. 23-річна чернігівка «спалилася» в одному із супермаркетів міста. Вона намагалася вкрасти баку ікри. Ще один чернігівець накрав у магазині зубної пасти на понад 1000 гривень. Хотів винести 14 тюбиків. У сараї чернігівської пенсіонерки хтось поцупив 4 курки й одного півня.

 

 «ВАНДАЛІЗМ РОКУ»

 

2017 рік показав, що вандали переходять усі дозволені межі. Протягом року вони безжалісно трощили нові зупинові комплекси у Чернігові, псували та крали лавчини у нових парках. Зазіхнули й на культурні святині – 18 грудня у Чернігові з могили Михайла Коцюбинського викрали бюст. Він важить понад 100 кілограмів і виготовлений із бронзи. На початку квітня у Ніжині викрали бронзового Марка Бернеса. Пізніше його знайшли на околиці Ніжина у кущах. Експерти оцінили бронзову скульптуру Бернеса в п’ятдесят тисяч гривень.

 

«ПАРІ РОКУ»

 

До Чернігівської обласної лікарні потрапив незвичайний пацієнт. У стравоході 30-річного киянина знаходився предмет схожий на ножиці. У ході подальшого обстеження лікарі виявили у шлунку ще й ложку. З власних джерел ЧЕline стало відомо, що чоловік проковтнув ці предмети на спір. Згодом, стало відомо, що хлопець так вчинив, аби начебто втекти із реабілітаційного центру для наркоманів, що розташовувався у Косачівці Козелецького району.

 

«НАДІЯ РОКУ»

 

Наймолодшому в Україні доктору наук, старшому науковому співробітнику в Інституті молекулярної біології та генетики в Києві, ніжинці Ользі Броварець пророкують Нобелівську премію. Вона вразила науковим відкриттям, яке дає надію на цілковите одужання від раку та багатьох інших хвороб, до яких призводять мутації. У номінацію «Надія року» потрапив обласний онкодиспансер, який цього року отримав лінійний прискорювач. Його використовуватимуть у лікуванні онкохвороб.

 

«ВІДКРИТТЯ РОКУ»

 

Відкриттям року сміливо можна вважати артисток-пенсіонерок. Бабусі їхали на гастролі до Угорщини, сфотографувалися у Борисполі біля літака і світлиною підірвали соцмережі. Українські користувачі соцмереж жартували, що це наслідки «безвізу», і пенсіонерки поїхали до Європи по розсаду або продукти. Зірковим пенсіонеркам – від 60 до 80 років. Їхній політ до Угорщини на фольклорний фестиваль був першим у їхньому житті.

 

«ВТРАТА РОКУ»

 

Цьогоріч не обійшлося і без трагічних втрат у зоні АТО. На сході країни загинув військовослужбовець із Городнянщини Геннадій Стаценко, Олег Саник і Віктор Маслов із Прилуччини, Павло Смирнов із Чернігівського району, сосничанин Руслан Аміров, Михайло Кобець із Корюківщини, Юрій Сорока з Ічнянського району, Володимир Хорол із Сосницького району, семенівець Ігор Кистерний, чернігівець Ігор Пащенко, Володимир Мальцев із Носівського району. Від онкології помер ще один колишній боєць АТО Віталій Калібаба з Менщини.

Загалом, у 2017-му році Чернігівщина втратила 12  своїх синів.

 

«ЧЕМПІОН РОКУ»

 

Багаторазовий чемпіон України з кікбоксингу чернігівець Михайло Єрко 4 листопада успішно провів у Німеччині бій за пояс чемпіона Європи (ISKA). Суперником нашого земляка став німець Аморім Да Грача. Наш земляк легко здобув титул, чим шокував місцеву публіку, яка вірила у перемогу їхнього улюбленця Да Грача.

Чемпіоном світу цьогоріч став борзнянець Сергій Пирковський – єдиний представник від Чернігівської області на чемпіонаті світу з гирьового спорту. Наш спортсмен виявився найсильнішим серед 12 учасників у своїй віковій категорії та завоював золоту медаль.

Чернігівські паралімпійці на етапі Кубка світу із зимових видів спорту серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та вадами зору, що проходив у березні в Південній Кореї, вибороли: 1 золоту, 2 срібні та 1 бронзову медалі. Перемогами відзначилися наші Дмитро Суярко та Ігор Рептюх.

Цьогоріч Чернігівці мають нагоду випити келих шампанського за наш чудовий край. Восени Чернігівська область відсвяткувала 85-річчя із дня утворення, а також 215 років із часу заснування Чернігівської губернії. Окраса нашого міста – Катерининська церква з’явилася на монеті номіналом у 5 і 10 гривень, яку з вересня ввели в обіг. Нардеп Анна Романова цьогоріч написала й презентувала книгу «Легенди Чернігова».

Яна Титенок

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Вандализм, рожденный майданами — это ужасно. Никто не хочет ничего создавать, все только ломают и ненавидят.

    1. Майдан тут при чем ? В твоей паРаше и без Майдана всегда была жопа

Back to top button