Суспільство (відео)

Режим повної економії. У студентів хочуть забрати стипендії (Відео)

Данило  — майбутній програміст, третій рік навчається у чернігівському радіомеханічному технікумі.

Звістку про можливе скасування стипендій у новому навчальному році сприйняв по – чоловічому мужньо. За хороше навчання хлопець отримує від держави 615 гривень, каже ці гроші йдуть на найнеобхідніше.

— Я загалом витрачаю , трохи відкладаю, щоб погуляти, просто харчуюсь на ці гроші і все, — Данило, студент Чернігівського радіо механічного технікуму.

Як і будь який сучасний студент, аби не обтяжувати батьків, Данило намагається підробляти. Але без стипендії погано уявляє, як буде викручуватись. Та і вважає, що це вплине на успішність у навчанні.

— Це взагалі жахливо буде. Я прагну вчитися і для себе, але більше для стипендії , але якщо грошей не буде, я навряд буду щось робити. Чисто щоб отримати диплом і все, — Данило, студент.

У Міністерстві фінансів рапортують, у цьому році на стипендії пішло понад 6.5 млрд. гривень  — третина витрат на всю вищу освіту.

— Міністерство виділяє 70% від державного замовлення. Якщо 100 студентів, то 70, якщо вони навчаються без трійок , то вони отримують стипендію. Мають загальну оцінку 4, — Микола Носко, ректор ЧНПУ.

У Мінфіні вважають цифри треба урізати. А отримувати стипендії повинні лише найменш соціально захищені молоді люди – сироти, інваліди, малозабезпечені та найкращі представники студентства.

— Це питання не зважене , воно не вивчене до кінця. Особливо в нашому регіоні, у нас майже  100% , особливо в нашому педагогічному університеті мають мати  соц. захист. Стипендія повинна бути , особливо зараз, коли підвищуються енергоносії, проплата гуртожитку.

Міністерство освіти і науки , сам особисто міністр сказав Лілія Гриневич , що це питання вони не піднімали , не порушують і не будуть розглядати. Тобто міністерство науки стоїть на тих же важелях, щоб студенти отримували стипендії в тих же обсягах, які зараз є, — Микола Носко, ректор ЧНПУ.

Тим більше , за законом просто так взяти і забрати стипендії у студентів не можна. Міністерство освіти подало зустрічні пропозиції  — на наступний рік на стипендії виділилти 4.5 млрд. гривень.

Забрати чи залишити студентам стипендії – питання поки що відкрите, у Києві його остаточно вирішуватимуть у наступні тижні.

Ще статті по темі

Back to top button