Суспільство (відео)

«Риба гниє з голови»: подробиці екологічного лиха в Стрижні (Відео)

Андрій – місцевий рибалка. На Стрижень виходить мало не кожні вихідні. Щоправда, захоплюється літньою рибалкою. Нарікає, що кілька років тому чернігівці запустили у цю водойму породисті види риби, а нині майже усі вони спливли догори пузом.

«Запустили перед минулими виборами і дзеркального коропа, і туди, і сюди… десь три роки тому»,рибалка Андрій.

Місцеві переконують: хоч річка за останні роки дуже обміліла та забруднилася, тут ще водяться рідкісні сорти риби.

— Бачили судака. Такі великі. А причини не знаю.

— Тут доволі широкий спектр велика кількість окунів.

Олександр Федун із жахом рахує мертвих рибин. Течією їх прибило до берега. У воді видніються й мертві жаби. Еколог переконує – їм забракло кисню. Та ще більше риби на дні водойми, переконує експерт.

«Треба зменшити потрапляння у водойму органіки з приватного сектора, з автошляхів. Треба контролювати цей процес. До водойми», — еколог Олександр Федун.

Ті, хто повинен контролювати ці процеси, не вбачають проблеми. Керівник муніципальної поліції Віталій Хрустицький телефоном повідомив, що немає до мору риби жодного стосунку. Не знає він і про каналізаційні та зливові скиди.

«Не можу зрозуміти, яка відповідальність за дохлу рибу. Я її що, потравив. Я маю збирати дохлу рибу»,начальник КП «Муніципальна поліція» Віталій Хрустицький.

В обласній екологічній інспекції вже підготували припис чернігівським комунальникам. Адже біля річки чути характерний сморід від мертвої риби. Причини масової загибелі риби не знають, та переконують, що аналіз води відмінний.

«Відібрали пробу на гідрохімічний аналіз. Жодних перевищень у якості води. Немає негативного впливу на життєдіяльність живих водних ресурсів, щодо кисневого режиму – біля 9 мг кисню, за нормою – чотири. Його більш ніж достатньо», — заступник начальника екологічної інспекції в Чернігівській області Валентина Дзюба.

На відновлення екосистеми річки минулоріч виділили близько шести мільйонів гривень. На Чернігівщині це вже друга річка, де масово загинула риба. Минулого року таку ж картину спостерігали в Острі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button