Суспільство (відео)

Річниця обвалу: що пропонують потерпілим (Відео)

Олена Сущева щомісяця обходить своє колишнє житло. В кімнаті цього гуртожитку жила разом зі своїми трьома дітьми та чоловіком. Її кімната в протилежному боці від завалу, і нині Олена щомісяця нараховує нові тріщини як у самій кімнаті, так і зовні.

«Це точно з’явилося після обвалу. Оці поперечні тріщини, кажуть, вони неглибокі… Оці два кути валяться…»

Люди протестують проти рішення міської ради. А та обіцяє весною відремонтувати будівлю та заселити мешканців. Проте береться лише за зовнішні роботи. Люди обурюються. Кажуть, одну морозну зиму ці стіни не витримали та почали тріщати по швах.

«Будівля руйнується. Тріщить протилежна сторона. Будинок уже фактично дві зими перезимував, вони навіть не закрили з тієї сторони, яка обвалилася. Могли б хоч клейонкою закрити, а вони віддали всім вітрам», — говорить потерпіла Олена Сущева.

До роботи могли взятися й цього року, зізнається заступник міського голови, але мешканці почали подавати позови на комунальників. Нині тривають суди, що мають визначити винного. А напівгуртожиток перетворився на речовий доказ. Тим часом уже встигли зробити експертизу та знайти будівельника.

«Є проект, є експерти. Проведений тендер. І можна все робити. І я вам кажу, що цей будинок буде кращим за  аналогічні в нашому місті», — зазначає заступник чернігівського міського голови Олександр Атрощенко.

Та мешканці переконують: після трагедії, коли загинула їхня сусідка і травмувався підліток, повертатися сюди моторошно.

«Повертатися сюди недоцільно. За цей рік, що минув, це приміщення перетворилося на непридатне до життя. За такого стану нормальна людина не повернеться», — наголошує Анна Кушнір.

Поки що всі 186 потерпілих мешкають у студентських гуртожитках та просять, аби чиновники виділили їм житло, відповідне до їхнього, в інших будинках міста.

 Журналіст Наталія Тягнирядно

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button