Суспільство (відео)

Ріки нечистот: Остер під загрозою екологічного лиха (Відео)

Громадські активісти зафільмували злив брудної води у річку В’юниця, що впадає в Остер.

Злив, за їхніми словами, відбувався з Ніжинських очисних споруд.

Із нагоди цієї надзвичайної ситуації зібралася комісія з питань моніторингу довкілля Чернігівської області. Проте чиновники одразу запевнили, що всі показники води в нормі.

— Згідно з нашими аналізами перевищення тільки у залізі загальне, але це природній показник, і невеличке перевищення за нітрит-іонами. Решта показників – у межах гранично допустимих концентрацій, — Вадим Потапенко, заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів.

Окрім місцевих активістів, головним локомотивом контролю екологічного стану Остра був Валентин Бригінець, селищний голова Козельця, жителі якого найбільше страждають від екологічних катаклізмів.

— По всіх аналізах у нас майже ідеальна ситуація. Але я був біля очисних споруд особисто, де з отого жолоба течуть оті нечистоти. Зараз річку моніторим постійно. Виїхали. Вода більш бурого кольору стала, запах присутній. Де вода намиває, сніг коричневого кольору стає, — Валентин Бригинець, Козелецький селищний голова.

Оцінка ситуації Бригінцем викликала бурхливу реакцію і справжнє його цькування чиновниками.

— І просто так сказати, що це брудна вода, це неправильно. Це непрофесійно, якщо не сказати грубіше слово, — Геннадій Чернишов, начальник відділу надзвичайних ситуацій Ніжинської міської ради.

— Я чую від вас протягом 2016 року звинувачення до виконавчих органів влади, що ми недостатньо проводимо заходів, скільки ви витратили коштів, скільки зібрали благодійних внесків, — Леонід Сахневич, перший заступник голови Чернігівської ОДА.

— Візуально вода майже прозора, запаху води не було, — В’ячеслав Івашин, голова Ніжинської РДА.

— І теж в мене виникло запитання у ваших словах. «Літня аварія». Не було влітку жодної аварії, — Леонід Бурковський, начальник державної екологічної інспекції Чернігівської області.

Ситуація із забрудненням Остра може нести й більш масштабну загрозу, оскільки ця річка впадає в Десну.

— Воно по В’юнці стікає в Остерку, і йде прямотоком в річку Десна, — Валентин Бригинець, Козелецький селищний голова.

— Всі шлюзи на річці Остер сьогодні вони відкриті і річка працює в зимовому режимі, — Вадим Потапенко, заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів.

Як підсумок засідання комісії було вирішено провести перевірку підприємств, що займаються вивозом нечистот у Козельці, відремонтувати гідротехнічні споруди, виділити пару мільйонів на очистку Остра та провести позапланову перевірку Ніжинських очисних споруд.

Ще статті по темі

Back to top button