Суспільство (відео)

Роби правильний вибір: майстер-клас від психолога (Відео)

Практикуючий чернігівський психолог Тетяна Глюк дає поради, які можуть знадобитись кожному для виваженого та правильного прийняття важливих рішень у житті.

-У своєму житті ми приймаємо рішення мільйони разів. Усе наше життя – це вибір, тобто прийняття рішення. Але є дуже важливі рішення, від яких залежить життя, доля, подальший розвиток ситуації. Процес прийняття рішення передбачає багато чинників.

По-перше, важливо дати собі час для прийняття рішення. Жодне рішення не можна приймати на емоціях, дуже швидко, імпульсивно.

По-друге, важливий збір інформації; краще з різних джерел. Що більше джерел інформації має людина, то легше їй приймати рішення. Ми приймаємо рішення, з огляду на власний досвід. Якщо досвід є, — рішення приймаються значно швидше.

По-третє, важливо правильно оцінити ситуацію та заспокоїтись.

Ще важливо для прийняття рішення бути чесним перед самим собою. Тобто зрозуміти: цей вибір дійсно настільки важливий особисто для вас чи це потрібно комусь. Тобто чесно спитати себе «Чи хочу я цього?»

Важливо при прийнятті рішення розставляти пріоритети та брати відповідальність. Тобто вибирати «вільний час або гроші?», «сім’я чи робота?». Що у людини в пріоритеті, зважаючи на це, вона й приймає рішення.

Є цікава методика, що називається «Квадрат Декарта». Згідно з цією методикою, рекомендується поставити чотири прості запитання і самому на них відповісти. Перше запитання: «Що я отримаю, якщо прийму це рішення?». Наступне: «Що я втрачу, якщо прийму це рішення?». Третє запитання: «Що я отримаю, якщо не прийму цього рішення?». Четверте запитання: «Що я втрачу, якщо не прийму цього рішення?». Тобто скласти чотири списки і подивитись, яких аргументів більше.

 

Ще статті по темі

Back to top button