Суспільство (відео)

Розетка чи АЗС? Перспективи електрокарів в Україні (Відео)

Якщо раніше питання придбання електрокару було скоріш фантастичним ніж реалістичним, то сьогодні, із шаленими цінами на нафтопродукти дедалі більше співвітчизників замислюються над цим питанням.

Отже, як пересісти не авто що заряджається від розетки?

Питання не з легких адже більшість українців, і це нормально, ставиться до всього нового з острахом. А проблема в тому, що саме поінформованості в цій царині бракує. Хоча, українське законодавство всіляко сприяє.

Нагадаємо, що з 1 січня набув чинності закон «Про Митний тариф України» щодо скасування ввізного мита на електромобілі», згідно з яким в Україні установилася нульова ставка митного збору на ввезення електромобілів.  А вже до 1 січня 2020 року, якщо парламентарі проголосують за проект закону №1912.  Електрокари звільняються і від ПДВ.

Але навіть сьогодні у драйверів постає купа питань пов’язаних з придбанням електромобіля. Тож ініціативна група з компанії  Electrocars постійно вигадує якісь піар акції та популяризує  електромобілі в Україні. Тут пригадується подорож Европою  довжиною 3000 кілометрів на одному акумуляторі.

– Ми постійно проводимо ації, ведемо роз’яснювальну роботу серед українських водіїв. З року в рік кількість людей які пересіли на електромобіль збільшується. Ми їздимо за кордон і намагаємося знайти все більше партнерів. Ось. Незабаром в Києві на Нивках буде величезна експозиція присвячена цьому питанню. Сподіваюся буде результат, — говорить Олександр Кравцов, співзасновник в Electrocars.

Такий екологічний транспорт як електромобіль вже давно здобув популярність у світі. Керівництво розвинених країн у різний спосіб заохочує громадян купувати їх. Для покупців створюються різноманітні преференції: податкові пільги, компенсації вартості авто, безкоштовні паркінги тощо.

– Державна політика в питанні популяризації електрокарів радує. Ось, очікуємо скасування ПДВ. Скоро буде зустріч бізнесу і парламент сої ініціативної групи. Будемо обговорювати усі тонкощі і сподіваємося на швидкий результат, — зазначив Олександр Кравцов.

На сайті ElectroCars повідомляється, що станом на 1 січня 2016 року офіційно в Україні було  зафіксовано 568 електромобілів, а в лютому їхня кількість зросла. Тепер нашими дорогами курсують близько 700 електрокарів. В Україні ця цифра незначна у порівнянні з Китаєм, де за підрахунками Renew Economy, лише за минулий рік кількість зареєстрованих «зелених» авто збільшилася до 200 тисяч одиниць.

Однак, як зазначають в ElectroCars, кількість електричних авто в Україні – на рівні Португалії з її 10 мільйонним населенням. Як для першого року скасування мита динаміка непогана, але зі скасуванням ПДВ ця цифра зросла би в рази.  Найбільшою популярністю в Україні користуються Nissan Leaf а також два звичних кандидати – Tesla Model S і Outlander PHEV. Та й зарядних станцій на сьогодні в Україні існує чимало.  зарядних станцій для електрокарів. Більшість із них знаходяться у таких великих містах як: Київ (53), Харків (28), Львів (19), Одеса (14), Дніпропетровськ (8), Вінниця (6) тощо.

На сам кінець. Лише протягом 2015 року, Тесла-моторс поставила понад 50 тисяч чотириколісних. Порівняно з 2014 роком реалізація електрокарів від Тесли збільшилася на 75 відстоків. Примітно, що прогнози  Ілона Маска коливалися в межах 55 тисяч, тож  засновник Тесли виявивися реалістичним оптимістом.

 

Ще статті по темі

Back to top button