Суспільство (відео)

Рожевий флешмоб в онкодиспансері (Відео)

Три тижні Надія Проценко з Бахмача лікується в онкодиспансері. Рак молочної залози помітили випадково. Каже, довго не могла змиритися з діагнозом, та радіє, що до онкологів звернулася вчасно і груди вдалося зберегти.

«Я виявила випадково. Просто сама виявила вдома і звернулася до лікарів».

Із Бахмача жінку направили до обласних спеціалістів. Тут значно краща лікувальна та діагностична база. Мамологи цього закладу можуть визначити спадковість хвороби спеціальними генними маркерами. Нині в цьому відділенні 42 жінки із схожими діагнозами – раком молочної залози.

«Наші медичні сестри, які працюють, вони й психологи. Вони й допомагають у харчуванні», — розповідає головна медична сестра онкодиспансеру Лідія Столецька.

Та рак – не вирок, переконують медики. Хоч статистика нині доволі жорстока.

«Рак – це те захворювання, що трапляється в будь-якому віці. Після 60 років – це один випадок на 15-16 жінок», — відзначає головний лікар онкодиспансеру Валерій Зуб.

У Всесвітній день боротьби із раком молочної залози під стінами онкодиспансеру влаштували рожевий флешмоб. Серед студентів багато й хлопців.

«Від чоловіка залежить усе. Не проблема не лише жінок», — наголошує завідувач кафедри Чернігівського національного університету Катерина Кальницька.

«Треба проконсультуватися… надалі її виконувати».

«Треба піклуватися про своє здоров’я».

Своєчасна діагностика раку – це стовідсоткове одужання, переконують медики. Минулого року понад дві сотні жінок пройшли лікування на перших стадіях захворювання.

Журналіст Наталія Тягнирдно

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button