Суспільство (відео)

«Рятуючи немовля, я діяв інстинктивно», — Володимир Чоботок (Відео)

16 березня для Володимира Чоботка з самого ранку не обіцяло бути легким: спершу власна дитина розбила головою скло в торговельному центрі, а потім довелось рятувати життя сусідському 5-місячному малюку.

Молодший лейтенант Збройних сил України того вечора вже повертався додому з роботи, як, піднімаючись сходами, у квартирі товариша почув несамовитий галас. Сусіди впустили Володимира до хати тільки завдяки його наполегливості.

— Підійшов до дитини, перевірив носоглотку, побачив блювотні маси в горлі, сказав мамі: тримай язика, щоб не запав. Перевернули дитину на бік. Пелена перед очима була, надавив на грудну клітину, блювотні маси вийшли, телефонували в швидку, вона дуже довго їхала, десь півгодини, — Володимир Чоботок, врятував життя 5-місячній дитині.

Дитину привели до тями. До приїзду швидкої чоловік тримав немовля на руках, слідкуючи за диханням.

Володимир розповідає: діяв підсвідомо, бо, працюючи тривалий час у податковій міліції, а потім у військовій частині, проходив медичну підготовку.

— Навчали багато чого, і медична підготовка була, плюс у частині постійно проводиться, у нас є медик, — Володимир Чоботок, врятував життя 5-місячній дитині.

А тому теоретичних знань було вдосталь, утім, застосувати їх, ще й у такій екстремальній ситуації, Володимиру довелось уперше.

Що ж стало причиною задихання дитини, достеменно не відомо, батьки навідріз відмовились коментувати ситуацію. Мама з дитиною наразі ще перебувають у лікарні. Про стан 5-місячного хлопчика нічого не розповіли і в обласній дитячій лікарні, через бюрократичну систему.

Утім, ситуація, що сталась із цією дитиною, – доволі поширена серед малюків до року, розповідають у навчально-тренувальному відділі обласного центру екстреної медичної підготовки. Найперше, що можна зробити, – повернути дитину на бік або ж обличчям вниз. Таким чином із гортані вийде все, що заважає дихати, а також розслабиться корінь язика.

— Якщо немає дихання… за 10 секунд два вдихи ми повинні вдихнути дитині, беремо рот-ніс… у свій рот і вдихаємо 5 разів. Об’єм повітря повинен бути, як у наших щоках, 50 мл.

Якщо дитина самостійно не задихала – треба розпочати реанімаційні заходи. Повинні знайти точку на грудях і двома пальцями паралельно грудині повинні натискати, — Світлана Ткаченко, завідувач навчально-тренувального відділу обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Медики розповідають: не менш поширена ситуація, коли дитина перестає дихати через предмети, що потрапляють до дихальних шляхів.

— Беремо дитину на коліно, на грудну клітину кладемо долоню і відкриваємо ротика, й отакими поштовхами ми повинні чужорідне тіло вибивати. 5 таких поштовхів. Якщо чужорідного тіла ми не бачимо, тоді ми перекладаємо і робимо 5 таких поштовхів. І до того часу, поки не виштовхаємо це тіло, — Світлана Ткаченко, завідувач навчально-тренувального відділу обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Критичний час для мозку без кисню — 5-7 хвилин, а тому за цей час необхідно привести дитину до тями.

Та Світлана наголошує: діти такого віку мають бути під постійним наглядом дорослих.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button