Суспільство (відео)

Сезонні застуди: неочікувана правда від чернігівських лікарів (Відео)

Оксолінова мазь – останній штрих, який робить чернігівка Оксана, збираючи сина на вулицю. Дівчина впевнена: засіб допоможе зменшити ризик підхопити вірусну хворобу.

«Ми нею користуємось, коли виходимо в людне місце, у сезон застуд, коли на вулиці багато хворих людей, переважно в осінньо-зимовий період. Мажемо молодшому і старшій дитині, аби не захворіти», — розповідає молода мама Оксана Бичкова.

Однак лікарі вже давно не радять цей засіб як профілактичний.

«Про дію оксолінової мазі вже доведено, що це міф, вона не дає того захисту, про який розповідають, — стверджує сімейний лікар Олена Білеуш. Не можу сказати, що вона шкідлива, але те, що вона не захищає від вірусів — це 100%».

Більше того, лікарі застерігають: тривале використання оксолінової мазі призводить до гіпотрофії та атрофії слизової носа.

«Це призводить до того, що вона перестає функціонувати повноцінно і також будуть більше віруси чіплятися».

До сумнівних засобів профілактики лікарі зараховують і противірусні препарати.

«За всіма рекомендаціями ВООЗ, противірусні засоби ми не використовуємо, не доведена їх ефективність, але, на мою думку, тільки починаєте хворіти – перші години противірусний засіб спрацює. Якщо минуло більше доби, він уже не спрацює», — зазначає сімейний лікар Олена Білеуш.

Через зміну погоди лікарі спостерігають збільшення захворюваності. Та радять перевірені методи профілактики: збалансоване харчування, багато свіжого повітря та частіше мити руки. Чернігівці поради лікарів виконують справно.

«Більше ходжу, гуляю, на дачу ходжу. Більше фруктів, вітамін С, глюконат кальцію. Калину, малину, полуниці з чаєм».

«Профілактика в здоровому харчуванні, тепло одягатися, займатися фізичними вправами і завжди бути в гарному настрої».

Окрім звичайних застуд і вірусів, зимовий період готує для українців черговий небезпечний сюрприз. Цьогоріч, крім уже відомих штамів грипу, в Україні вируватиме і новий – Мічіган, небезпечний тяжкими ускладненнями. Пік епідемії грипу медики очікують на кінець січня. Лікарі наполягають: найефективнішим методом захисту від грипу залишається вакцинація.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button