Суспільство (відео)

Що готує ЗНО для вступників у 2018 році (Відео)

Наприкінці навчального року на випускників шкіл очікує перше серйозне життєве випробування – складання зовнішнього незалежного оцінювання.

ЗНО 2018 року має незначні відмінності від попередніх років. Одна з них – перелік предметів зменшено на один пункт, зі списку викреслили російську мову.

«Російська мова в нас був предмет невеликий за кількістю учасників… російська мова, як і інші мови людей, які проживають на території країни… як угорська, болгарська, румунська поставлені в цей самий ряд. За той час, як було оголошено календарний план ЗНО, жодного звернення до українського Центру з питання, чому зникла російська мова, не надійшло», — розповідає директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Як і раніше, вступник може зареєструватися на чотири предмети з 11 запропонованих. У 2018 році тестування почнуть з математики, яку вступники складатимуть 22 травня, останньою писатимуть хімію – 13 червня. ЗНО з іноземних мов цього разу дещо модифікували.

«Тести з іноземних мов будуть двох рівнів, академічний та профільний», — зазначає директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Новаційною частиною тестів з іноземних мов стане аудіювання, тобто розуміння мови на слух.

Очікувана загальна кількість учасників ЗНО у 2018 році – понад 9 тисяч осіб. На Чернігівщині до процесу долучаться більше двох тисяч учасників, які іспит державної підсумкової атестації з української мови здаватимуть у формі ЗНО. Це студенти профтехучилищ, вишів I-II ступенів акредитації. Реєстрація на основне ЗНО триватиме з 6 лютого по 19 березня.

Вищі навчальні заклади вже до 31 грудня мають затвердити перелік спеціальностей. Заяви для вступу, як і раніше, необхідно буде подавати в електронному вигляді. Представники навчальних закладів зазначають: фотографія вступника має бути як на документи, адже саме вона потім буде красуватися на студентському квитку.

«Був у нас вступник із добрим почуттям гумору, завантажив замість свого фото зображення панди, мабуть, натураліст, із цією пандою мала клопоту вся Україна, вони вже на гарячу лінію Міністерства телефонували і на нас скарги писали, бо за пандою ми не можемо ідентифікувати, що це за студент», — говорить начальник підготовчого відділення Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка Віталій Барбаш.

Із липня в кожному вищому навчальному закладі працюватимуть консультаційні пункти, де можна буде отримати вичерпну інформацію щодо вступної кампанії.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button