Суспільство (відео)

Шкільне «intro». Батьки готують дітей до Першовересня (Відео)

Літо закінчується і, поки школярі насолоджуються останніми безтурботними днями канікул, батьки вже починають планувати сімейний бюджет до нового навчального року.

Свято Першого дзвінка – це завжди ретельні приготування.

На ринках спостерігається справжній ажіотаж, бо, як відомо, без ранця, шкільної форми та інших атрибутів навчання не обійтися. Скільки нині коштує підготуватися до школи, поцікавимось у батьків, школярів і продавців.

«Я збираю дитину третій рік поспіль, і хочу вас запевнити, що кожного року дедалі складніше матеріально. Взуття дороге дуже, піджаки та брючні костюми дуже дорогі, більше тисячі на школяра і, звісно, рюкзаки, що коштують біля 1 600, 1 200 гривень», — мама школяра Анна Міщенко.

Школяр-третьокласник Іван знає, які необхідні речі треба придбати до школи.

Хоча в сучасних чернігівських школах зазвичай дотримуються демократичного принципу «що хочуть, те й одягають», проте батьки учнів початкових класів усе ж таки купують класичну шкільну форму для своїх дітей.

«У середньому комплекти можуть коштувати десь від семисот гривень до півтори тисячі. Покупці віддають перевагу зовсім різним товарам. Беруть різне – це можуть бути і спідниці, жакети для дівчат, блузки, мами хочуть вибирати окремо, щоб це був більш оригінальний вибір, або ж хлопчикам штани, піджаки точно так само окремо», — продавець на шкільному ярмарку Ірина Кравченко.

Прилавки з канцтоварами рясніють різним шкільним приладдям на будь-який смак і гаманець. Ручки коштують від 1 гривні, олівці – від 1,5 гривні, пенал – від 20, щоденники – від 40 гривень.

Ціна ранців різна – все залежить від бренду товару, виробника і, звісно ж, якості. Наприклад: китайські ранці продають за 250 гривень, наші українські (харківські) – від 300 гривень і дорожче.

Чернігівська старшокласниця Ліля вже промоніторила ринок шкільних товарів, тому знає, де купити рюкзак дешевше.

«Я думала купити рюкзак, зараз ціни, мабуть, дуже високі, і я, швидше за все, замовлятиму його через інтернет, так буде дешевше», — учениця одинадцятого класу Ліля.

Про шкільну форму та вимоги до неї нам розповість психолог Таня Корж

«До шкільної форми як такої вимог немає, щоб діти носили шкільну форму – немає. Якщо початкові класи, то це більше класика, білий верх, чорний низ, зараз уже пішли варіації з вишиванками на підйомі цьому патріотичному», — шкільний психолог Таня Корж.

Щоб дитині було комфортно, треба обирати якісний одяг, взуття та рюкзак.

Про це розповість медик Ланько Мирослава Володимирівна

«Основне питання в одязі – 50 % натурального в складі, тобто котон. Ненатуральний одяг дуже шкідливий для шкіри та викликає в дітей алергічний, атопічний дерматити. Спортивне взуття неодмінно має бути з ортопедичними вставками, бо в дітей молодшого шкільного віку формується звід ступні до 10 років, і якщо у вас буде пласка підошва на кросівках. То це призводить до розвитку плоскостопості. Анатомічний вирізняється тим, що задня стінка рюкзака більш потовщена і є спеціальні масажні виступи. Немає сколіозу та викривлень. Лікувальний призначається лікарями-ортопедами в тому випадку, коли у вашої дитини встановлено сколіоз першого та другого ступеня, або порушення постави. Тоді потрібен ортопедичний рюкзак. У цьому рюкзаку дві ущільнені стінки – передня і задня, масажні ребра, що щільно прилягають до спини й прибирають сколіозні вигини», — лікар-педіатр Ланько Мирослава.

Загалом збори школяра та старшокласників на 1 вересня – заняття приємне, але, як з’ясувалось, дороговартісне. Щоб зібрати дитину до школи, треба приблизно 4 000 гривень. Батькам доводиться «викручуватися», прицінюватися та вибирати оптимальні варіанти. На щастя, вибір нині великий і на різний гаманець. Але медики радять усе ж таки не зваблюватися низькими цінами, а дбати про якість, щоб не нашкодити здоров’ю малечі і потім не платити двічі.

Ще статті по темі

Back to top button