Суспільство (відео)

Школу-інтернат для особливих дітей у Батурині хочуть закрити (Відео)

Навіть звичайне привітання цим дітям дається нелегко. Та, наприклад, для дитини-аутиста – це вже досягнення.

Це Батуринська школа-інтернат, і вона вважається зразковою. Наразі тут навчаються 53 дитини. Усі вони із розумовими відхиленнями різного ступеня. Найбільше вихованців – із Бахмацького району, Батурина, є діти з Ніжинського району та навіть сусідньої області – Сумської.

Наталія Леонідівна працює у школі 39 років, упевнена, що тільки така школа – з індивідуальним підходом до кожної особливої дитини, – здатна дати їм повноцінне життя та розвиток. І педагоги надзвичайно пишаються успіхами своїх вихованців.

«Ось Богданчик, коли він прийшов до нас у перший клас, дитина свідомо не могла стиснути кулачок. Зараз він сидить, працює, наслідує дітей навіть може забрати в тьоті швабру і помити підлогу – це такий прогрес для дитини, що, якби він сидів удома, нічого б не було з цієї дитини», — вихователь початкових класів батуринської школи-інтернату Наталія.

До закладу Богдан потрапив у 2013 році. Мама раз на два тижні та на канікули забирає його додому, до Бахмача. Решту часу хлопчик перебуває в інтернаті.

«Він не вмів нічого сам, а тепер 4 роки він буде тут, для мене це порятунок, його до звичайної школи не можна віддати. Я питала у начальника районної освіти, він каже, що ми таку дитину не візьмемо у школу, у нас немає ні таких спеціалістів, ні умов ніяких», — мати Богдана Наталія Федоренко.

У закладі працюють 27 вчителів, серед них 12 дефектологів, які закінчили столичний ВИШ за спеціальністю олігофренопедагогіка. Методика викладання предметів тут, звісно, відрізняється від загальноприйнятої для звичайних шкіл.

«Багаторазове повторення, повернення до вивченого, щоб дитина могла правильно засвоїти інформацію, узагальнити її і потім застосувати ці знання», — директор батуринської спеціальної школи-інтернату Любов Ясько.

Разом із загальноосвітніми предметами дітей розвивають фізично. Вони беруть участь в обласних змаганнях із настільного тенісу, легкої атлетики.

Соціальний педагог проводить корекційні заняття.

«Дітки в нас особливі, класи невеличкі – по 5-6 осіб, заняття для того, щоб дітки адаптувалися до середовища, щоб вони навчилися спілкуватися одне з одним», — соціальний педагог батуринської школи-інтернату Ірина Цимбалюк.

Та основний акцент в інтернаті роблять на поглибленому вивченні трудового навчання, дітей знайомлять із робітничими професіями.

Вихованці вчаться самостійно себе обслуговувати, діти інтернату вже спроможні приготувати чимало страв.

 «Грінки, картопляне пюре, млинці мама каже, добре, що вмієш готувати, де тебе так навчили? Я кажу: в школі», — вихованка батуринської школи-інтернату Катерина Мусієнко.

Готують в інтернаті з власних овочів, вирощених поряд на грядках.

«Ми співпрацюємо з професійно-технічним закладом Конотопа, беруть таких дітей за професією плодово-овочівник, вони дітей працевлаштовують», — директор батуринської спеціальної школи-інтернату Любов Ясько.

Заклад працює вже понад 50 років. Але днями керівника закладу та Батуринської громади викликали до Чернігова та поставили перед фактом – на інтернат чекає закриття і це тільки питання часу.

 «Оскільки мала кількість дітей. В області 18 таких закладів, і у них всього біля 2000 дітей і ставлять питання про їх комплектацію. Більше 100 тисяч на одну дитину, це на рік. Щоб утримувати такий заклад, треба більше 5 мільйонів», — голова Батуринської ОТГ Леонід Душа.

Закриття закладу стане справжньою катастрофою для дітей, обурюються їхні батьки. Школа-інтернат утримується за кошти обласного бюджету, а тому вплинути на ситуацію в батуринській громаді не можуть. Але й мовчати не збираються – розіслали листи з проханням розібратися в ситуації профільному міністру, народним депутатам.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button