Суспільство (відео)

Шлях тортур: журналісти ЧЕline пройшлися центром Чернігова з інвалідом-візочником (Відео)

ОО «МАРТ» провела в Чернигове мониторинг доступности лиц с ограниченными возможностями и маломобильных групп населения к объектам медицинской и социальной сферы, а также проинспектировала готовность улично-дорожной сети к участникам движения на инвалидных колясках.

Коли він сам виїжджає у місто, воно стає для нього загрозою. Сергій – інвалід-візочник і пересуватися вільно Черніговом може лише у супроводі друзів.

«Немає доступної інфраструктури в місті взагалі», — скаржиться інвалід-візочник Сергій Шурута.

Аби відчути, що насправді переживають люди з інвалідністю, коли їздять вулицями Чернігова, Сергій Шурута пропонує нам разом перейти на інший бік вулиці. До речі, ми стоїмо в самому центрі міста – біля готелю «Україна» – і вирішуємо, що робити з першою перепоною на нашій дорозі – новою підземкою.

«Тут зовсім порушені державні будівельні норми. Це знущання над людьми з інвалідністю, там спуск дуже крутий, нема за що триматися, можна вбитися, якщо самостійно спускатися», — розповідає інвалід-візочник Сергій Шурута.

Сергій не ризикує життям і пропонує перейти дорогу біля найближчого світлофора – приблизно 100 метрів від підземки. Дорогою спостерігаємо за тим, чи готові магазини й аптеки приймати особливих клієнтів. Пандуси деякі мають, але надто високі.

«Роблять як завжди, як попало, без нас. Магазини вибираю ті, що доступні. Найближчий магазин, де я мешкаю, за кілометр від мене», — зазначає інвалід-візочник Сергій Шурута.

Бордюр біля світлофора виявився для нас ще однією перешкодою. Він дуже високий.

«Людині в інвалідному візку неможливо, тут впадеш, тут просто впадеш і перевернешся», — продовжує інвалід-візочник Сергій Шурута.

Сьогодні я допомагаю Сергію здолати кам’яну перешкоду, хоч самій мені важко втримати інвалідний візок. Інші перехожі з такими ж кам’яними обличчями проходять повз нас і байдужі до нашої проблеми.

«А я як боюся».

На іншій стороні дороги бордюр хоч і нижчий, утім, проблеми не вирішує. Я знову штовхаю інвалідний візок Сергія, бо самостійно заїхати він не може.

«Штовхнути. Все з Божою поміччю заїхали».

Ми нарешті дісталися місця призначення. Бачимо багато магазинів, утім, влаштувати шопінг не можемо – жоден із них не має пандуса, а сходи надто високі. Сергій каже: так майже по всьому місту.

«Тенденція позитивна є, а в результаті місто стає таким же недоступним, тобто вільно жити людині з інвалідністю нереально», — наголошує інвалід-візочник Сергій Шурута.

Громадська організація «МАРТ» провела в Чернігові моніторинг доступності осіб із інвалідністю та маломобільних груп населення до об’єктів медичної та соціальної сфери, а також проінспектувала готовність вулично-дорожньої мережі до учасників руху на інвалідних візках. До речі, дані для аналізу збирав інвалід-візочник Роман. Із відеокамерою він об’їхав усі вулиці нашого міста та допоміг скласти список тих місць, де порушують права людей з особливими потребами. До «чорного» списку, окрім багатьох магазинів, тротуарів, соціальних установ і підземних переходів, увійшли міські лікарні № 2 і № 3, їхні обидва поліклінічні відділення, пологовий будинок і жіноча консультація, дитяча стоматологічна поліклініка. Ці медичні установи мають високі сходи і не мають пандусів. Також у «чорному» списку й реконструйовані парки.

«Сквер Богдана Хмельницького. У сквері Богдана Хмельницького основна алея складається з 5 сходів, там неважко було зробити якийсь з’їзд, щоб можна було плавно пересуватися на візку, навіть мамі з візком і малою дитиною», — відмічає юрист ГО «МАРТ» Дмитро Шумар.

Проаналізувавши свій моніторинг, ГО «МАРТ» та всі інваліди міста, звісно, радіють змінам, які впроваджуються в місті, з урахуванням того, що вулицями пересуваються люди з особливими потребами, утім, кажуть, що є багато таких місць, де умови для інвалідів зроблені для «галочки». А тому вимагають створення при Чернігівській міській раді постійно діючого комітету доступності, що міг би захищати людей з особливими потребами в таких питаннях, як будівництво та реконструкція об’єктів соціальної сфери. До комітету просять обрати не лише чиновників, а й людей з інвалідністю. Вони підкажуть, як правильно робити.

Журналіст Яна Титенок

Оператори Дмитро Дриганов, Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Как сказал мер Атрошенко : все эти диабетики, почечники, вобщем инвалиды — завтра умрут, а фонтаны остануться

Back to top button