Суспільство (відео)

Смолинський торфозавод передумав страйкувати… поки що (Відео)

Оголосили страйк і не розпочали його. 23 січня трудовий колектив Смолинського торфозаводу мав намір не виходити на роботу, заявляючи таким чином про порушення своїх прав.

Вся справа – у зміненому статуті, що ставить під питання майбутнє підприємства.

Профспілкові організації разом із працівниками «Чернігівторфу» вийшли на прес-конференцію, аби заручитись підтримкою громади. Адже, наполягають, новий статут концерн «Укрторф» написав із порушенням чинного законодавства, та його вже підписали у профільному міністерстві.

— Усі положення, де йдеться про громадський контроль із боку профспілок… зводиться нанівець і воно підписується, щоб знов поставити підприємство на коліна, — Ігор Москаленко, Голова Федерацій профспілкових організацій Чернігівської області.

Проблеми «Чернігівторф» переслідують останні 10 років, за цей час на підприємстві змінились 22 керівники, його робота кілька разів припинялась. Та за останній рік підприємству таки вдалося налагодити виробництво, майже виплатити заборгованість із заробітної плати працівникам і повернути інші борги.

— Заборгованість, яка у нас була, 2,5 мільйона, за перше півріччя 2016 року стало 1,5 мільйона, за 9 місяців – це було 537 тисяч. Думаю, що на кінець року ми повинні взагалі вийти в нулі, — Юрій Бондаренко, в.о директора ДП «Чернігівторф».

— Коли ми вже зайшли в колію, коли ми почали працювати, виплачуємо зарплату, підприємство працює на повну. Зараз має стати вся область і відстояти ці підприємства, які можуть працювати, — Валентина Огієнко, голова профспілкової організації підприємства ДП «Чернігівторф».

Страйк колектив підприємства погодився не розпочинати 23 січня завдяки тому, що представники міністерства та концерну «Укрторф» розпочали перемовини. Профспілки добиватимуться того, аби нову редакцію статуту скасували.

— Оскільки він безстроковий, ми можемо поновити його в будь який час, і це треба теж розуміти, і, відповідно, будемо відстоювати інтереси мешканців Чернігівської області всіма методами, які нам доступні, — Сергій Павленко, голова територіального форуму профспілок у Чернігівській області.

31 січня в обласній раді вже запланована нарада, де проблему обговорюватимуть із керівництвом «Укрторфу», запрошують на зустріч і представників Міністерства вугільної промисловості.

Ще статті по темі

Back to top button