Суспільство (відео)

Собача терапія: в Чернігові дітей лікують хвостаті цілителі (Відео)

15-річний Влад Прєсний поспішає на навчання до інклюзивної школи.

За ним слідом плентається старенька та кульгава Марта.

Вдвох вони щоранку проходять по кілька кварталів пішки, бо в тролейбус хлопця з такою подружкою не пускають.

— Вона мене охороняє, щоб мене ніхто не кусав. А потім вона мене проводжає до дому, а потім я її веду туди, де вона живе, — Владислав Прєсний.

Отут під дверима Марта чекає на свого друга цілий день, поки той здобуває освіту.

— Все, Марта, пока.

У школі собаку називають янголом-охоронцем, бо така зустріч двох знедолених створінь не випадкова, переконує директор навчально-реабілітаційної школи.

— Якщо собака обирає собі дитину, то він точно янгол-охоронець. Ми вже за Мартою визначаємо, де зараз Владик. Навіть на вихідних дивлюся: Марта сидить, отже, Владик уже в спортивній школі, — Регіна Гусак, директор навчально-реабілітаційного центру управління освіти міської ради.

У цьому реабілітаційному центрі збираються черги. Діти чекають свого особливого лікаря. Лілу з династії собак-цілителів. П’ять років тому терапію неходячим дітям влаштовувала її тітка Ніка.

— Це в нас другий собака, до цього була Ніка. На той момент Сьома не ходив, і перші кроки він зробив завдяки Ніці. Він прямо до Ніки пішов, — Світлана Гудкова, бабуся-опікун.

Каністерапію в реабілітаційному центрі для дітей «Відродження» запровадили п’ять років тому, коли помітили, що спілкування дітей із собакою позитивно впливає на емоційний стан дітей із вадами.

—  Собака, з одного боку, з дітьми, які мають фізичні проблеми. Або діти, які на вулиці злякаються, бояться собак, а потім приходять сюди і розуміють, що насправді ні, — Євген Вітковський, психолог.

Програма собачої терапії розрахована на будь-який вік, щоправда, на такі сеанси запрошують небагато дітей. Працювати з такими пацієнтами собаці важко.

— Зазвичай лягає і спить по дві години Вона енергію віддає дітям, — Олексій Кулько, тренер.

Господар Лілу – чернігівський бізнесмен.  Свою тварину він виховує спеціально для лікування хворих дітей. А такі тварини потребують особливих умов.

— Бити, лякати та натравлювати собаку не можна. Треба, щоб вона жила в нормальних умовах і пройшла всі соціальні круги. Зокрема і з дітьми, — Юрій Синиця, господар тварини.

Лілу щодня їсть дорогу їжу, користується засобами гігієни. Щомісяця господар витрачає на неї близько п’яти тисяч гривень. Та грошей не рахує, бо до чернігівської лікарки записуються навіть діти з-за кордону.

Ще статті по темі

Back to top button