Суспільство (відео)

Суддівський бомонд країни зібрався на форумі в Чернігові (Відео)

Судова реформа в Україні йде швидкими темпами та цілком успішна. Принаймні так вважають самі учасники судової системи. Найактуальніші питання судді з усієї України обговорили в Чернігові під час восьмого регіонального суддівського форуму.

«Тільки цього року звільнено 187 суддів за одноразове грубе дисциплінарне порушення, 16 суддів – за несумісність, з одного боку, кажуть, що це тиск на систему, з іншого боку – законодавством передбачена відповідальність, і навіть над суддями має бути орган, який наглядав би за виконанням тих повноважень і функцій, передбачених у законі», — член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький.

І це тільки частина змін у системі, запевняють делегати форуму. Наразі формується склад Верховного Суду України. Із початком його роботи судова реформа запрацює на повну.

«Я сподіваюся, що формування Верховного Суду змінить ставлення самих суддів до здійснення судочинства, оскільки нові люди у Верховному Суді, суддям доведеться ухвалювати компромісні рішення, змінювати практику», — член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький.

«Кожна реформа спирається на те, що Україні потрібен сильний суд. Бо інвестор, який приходить, він бажає, щоб у разі чого він мав можливість захистити свої права в судах. І ці суди працювали за законом», — суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Дмитро Мовчан.

Громадськість же очікує на прозору, підзвітну та незалежну роботу суду. Без сильного суддівського самоврядування це неможливо, запевняють учасники форуму.

«Питання №1 після незалежності. Вони пов’язані, тому що самоврядування є гарантією незалежності судової влади, розвинене самоврядування не дає можливості комусь іншому управляти. Самі судді повинні управляти, залежати лише від суддів, у цьому й виявляється незалежність», — суддя Львівського окружного адміністративного суду, кандидат до Верховного Суду України Володимир Кравчук.

Утім, аби побачити зміни судової реформи на всіх рівнях, українцям доведеться почекати. Результати будуть відчутні тільки за кілька років.

Журналіст Аліна Клименко 

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Кого вы бомондом назвали ? Это продажные морды. На этих кадрах нет ни одного честного человека.

  2. Через адвоката можно с судьями все порешать. У каждого судьи своя такса. Вся судовая система прогнившая. У судей миллионы, машины, квартиры, дома, дачи. После Майдана расправили плечи и дальше рубят бабосы. А вы нищеброды без бабла к ним даже на пушечный выстрел не подходите. Элита, конченая

Back to top button