Суспільство (відео)

Теплові баталії: чернігівці обурені платіжками від «Облтеплокомуненерго» (Відео)

У цій багатоповерхівці на Масанах Ірина Синельник живе вже 10 років, 5 із них – із квартирним обліком тепла. Думала, це дасть можливість економити кревні. Так і було до цього року. Останні ж платіжки шокували сумами за опалення місць загального користування.

— Цього сезону дивні речі відбуваються, отримуємо за квартиру одну суму, а за місця загального користування – у 4-5 разів більше. У січні я отримала квитанцію: за сходи, майданчик, батарею мені нараховано майже 1 000 гривень, — Ірина Синельник, мешканка будинку по вул. Незалежності, 46.

І така ситуація аналогічна для всіх власників осель із квартирними лічильниками тепла, що обслуговуються «Облтеплокомуненерго». Парадокс, але оплата за тепло виливається в значно вищі суми, ніж для таких самих за площею квартир без лічильників.

— 760 із копійками, але це ж вона чорнобильська. То половина,— мешканець однокімнатної квартири.

— Тобто ми залишаємось заручниками цієї проблеми. І висновок зараз такий – немає жодної вигоди встановлювати квартирний лічильник, адже людина двічі витрачається на лічильник, а потім ще переплачує за місця загального користування, — Ірина Синельник, мешканка будинку по вул.Незалежності, 46.

Юристи кажуть: на захмарні суми за МЗК скаржаться наразі в Чернігові мешканці тільки тих будинків, які обслуговує підприємство «Облтеплокомуненерго». Юрист Дмитро Калита і сам опинився заручником ситуації з оплатою обігріву місць загального користування, отримуючи захмарні рахунки.

— За листопад нараховано 0,660 Гкал, вийшло майже 900 гривень за місця загального користування. Така сама квартира 61.8 метра без лічильника. На квартиру без лічильника площею 61.8 метрів із місцями загального користування у тому ж листопаді нарахували 0,95 сотих Гкал, — Дмитро Калита, юрист.

Формулу, за якою розраховують оплату за місця загального користування, юрист називає абсурдною.

— Вони говорять, що нарахування йдуть відповідно до наказів, постанов міністерств й особливо методики розрахунку опалення місць загального користування, але вона не відповідає. Ця формула, за якою вони рахують, дає їм додатковий прибуток при поверхових підрахунках ПАТ отримує більше грошових коштів, ніж вони отримували б, якби враховували місця загального користування. І сума немаленька, — Дмитро Калита, юрист.

Незадоволених методикою нарахування оплати за місця загального користування щоразу більшає. Люди об’єднуються, створили групу у Фейсбуці «Розрахунки за МЗК», аби ділитись досвідом , як впоратись із цією проблемою.

Чернігівець Сергій Шкаберда вже два роки судиться із «Облтеплокомуненерго» та звинувачує підприємство в незаконному нарахуванні плати за МЗК.

— В ході судових розглядів було встановлено, що ОТКЕ використовує неправильно не тільки Методику нарахування за місця загального користування, а взагалі неправильно розподіляє тепло в будинку. Плата, яка нараховувалась як різниця між квартирним і будинковим лічильником не має жодного стосунку до Методики. ОТКЕ не змогло довести, що це дійсно та енергія, за яку ми повинні платити, і яким чином вона повинна нараховуватись, — Сергій Шкаберда, чернігівець.

За цей час Сергій Шкаберда почав вивчати нормативні документи, договори.

— Згідно з постановою 630, п.28 правил цих, не передбачене додаткове нарахування за МЗК для мешканців квартир, які встановили квартирні лічильники. Там тільки вказується автономне опалення.

У нас є три невідомі: скільки спожили квартири без лічильників, скільки загубилось у внутрішньодомових трасах і скільки спожили самі приміщення загального користування. Як можна розподілити теплову енергію з трьома невідомими. Такий математик навряд у світі знайдеться, — Сергій Шкаберда, чернігівець.

А тим часом невдоволення чернігівців необгрутованими сумами в платіжках тільки зростає. Утім, своєї провини у виниклій ситуації «Облтеплокомуненерго» не вбачає. Наполягають: методика розрахунків відповідає постанові Кабміну і все справедливо. І у відповідь звинувачують власників квартир із лічильниками, мовляв, вони «прикручують» батареї та споживають менше тепла або ж взагалі вимикають опалення – звідси й усі проблеми.

— Перекривають опалення і не беруть його. Гігакалорії йдуть їм в іншому вигляді, ось і все, — Світлана Двойжон, директор розрахункового ценрту ПАТ «Облтеплокомуненерго».

А «в іншому вигляді» – це і є ті шалені суми за опалення місць загального користування.

— Оці квартири всередині будинку, вони, виходить, мають 17 градусів за рахунок того, що опалюють квартири навколо, і розповідають нам – у нас «нуль» . Отже, сусіди, які не поставили собі квартирних лічильників, сплачують за їхні 17 градусів. Якби ті, хто всередині будинку, не показували нулі, в них була б зовсім інша картина, — представниця ПАТ «Облетплокомуненерго».

Директор розрахункового центру разом із заступницею голови ПАТ в один голос заявили – їх цікавлять лише сповна оплачені гігакалорії, які спожив багатоквартирний будинок.

— На загальнобудинковому лічильнику 159 цей будинок спожив. І 159 гігакалорій хтось повинен оплатити. Безкоштовний сир тільки у мишоловці. Ми їм не більше нараховуємо, не менше. Ми їм пропонуємо: створюйте ОСББ і самі діліть тепло, як хочете, — Тетяна Воднік, заступник голови правління з економіки та фінансів ПАТ «Облетплокомуненерго».

Ну, а до того нараховуватимуть, як вважатимуть за потрібне. А мешканцям радять економити насамперед на загальнобудинковому лічильнику, а не на квартирному. Мовляв, у цьому допоможе утеплення будинку, встановлення терморегуляторів.

Та в ідеалі, кажуть, лічильниками мають бути обладнані всі оселі в будинку – тоді й проблем з обліком і розподіленням тепла не буде. Коло замкнулось. Наразі ж чернігівці за підсумками опалювального сезону збираються подавати до суду.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Наверно, этот год последний год, когда украинцы терпеливо сносят такие тарифы. Уже многие плюют и на платежки и на долги. Я и сама за ЖКХ не плачу больше 5грн в месяц и то это за вывоз мусора, ведь они и палец о палец не ударили за 20лет. дом наш старый, общага как и на Попудренка, не ровен час тоже рухнет.

Back to top button