Суспільство (відео)

Тризуба не буде: подробиці рішення журі (Відео)

Епопея з визначенням зовнішнього вигляду майбутнього меморіалу захисникам України, що тривала близько року, скінчилась нічим. Начебто і переможця обрали, і пам’ятний знак у вигляді тризуба подобався майже всім членам журі. Та 26 травня на черговому засіданні конкурсна комісія, що мала визначити, чи рекомендувати проект-переможець у вигляді тризуба до подальшої реалізації, після двогодинного обговорення прийняла суперечливе рішення.

— Хто за подальшу реалізацію? Хто проти? Хто утримався? Цей проект не рекомендований для подальшого втілення та розробки.

Такому рішенню передувала зустріч переможниці конкурсу, студентки київського архітектурного університету Анастасії Орищук із мером. Тоді Владислав Атрошенко особисто від себе запропонував внести правки до проекту. Процес реалізації затягувався. На попередньому засіданні комісії більшість її членів забажала побачити переможницю, адже проект вимагав доопрацювання.

І ось нарешті: журі майже в повному складі, з Києва приїхали представники команди переможців: доцент і професор університету архітектури та будівництва. З собою привезли навіть макет, де врахували побажання мера.

— Отут щит і місце покладання квітів, звідси ж уся конструкція формується в тризуб. Що з цієї сторони теж формується тризуб, — Сергій Ніканоров, доцент кафедри основ архітектури КНУБА.

Під час обговорення розгорнулась справжня битва пропозицій і думок. Як і раніше, представники сімей загиблих наголошували на недоцільності подібного пам’ятного знака.

— Відразу журі сказало, що жоден нам не підходить  — не пам’ятаю такого – бо ви перший сказали, оцей беремо. Куди мами приїдуть? Сьогодні мами приїжджають на площу до фотографій. Туди я не знаю, чи хто прийде, — Микола Шанський, голова ГО «Єдина Родина», член журі.

— Я  перепрошую, але ці хлопці гинули під цим гербом, руки відрубували, ви пам’ятаєте, за те, що татуювання герба було на руці. Про що ми взагалі зараз говоримо. Як я бачу, написана історія подій, які у нас відбуваються, там написані імена загиблих, як це людина, яка приїде звідкись, вона не зрозуміє, що відбувається, — Наталія Воскресенська, волонтер, член журі.

Інші ж члени родин загиблих виступили «за», наголошуючи, що цей меморіал, окрім іншого, може стати туристичною окрасою міста.

— Для моєї сім’ї абсолютно підходящий, він прекрасний, — Юлія Бруй, член родини загиблих в АТО.

— Ідея тут дуже гарна, що давала б преференції для тих же туристів. Це доволі креативно, — Віталій Травка, член Спілки архітекторів України, член журі.

Цікаво й те, що остаточне рішення не рекомендувати проект до будівництва ухвалили серед журі чимало й тих, хто в останню мить змінив свою думку щодо проекту. Серед них радниця мера Тетяна Мазур, яка під час визначального голосування утрималась, та й усе засідання просиділа мовчки. Хоча раніше проект підтримувала та навіть відстоювала перед мером.

Сергій Калюжний теж висловлювався про інноваційність проекту.

Сергій Черняков та Ірина Березинець чомусь проголосували «проти», хоча раніше захоплювались ідеєю майбутнього меморіалу.

Окрім того, громадські активісти нарахували під час проведення конкурсу чимало порушень.

Після прийнятого журі рішення колишні переможці почувалися розгублено. Над участю в наступному конкурсі пообіцяли подумати.

— Ми зберемось, обговоримо те, що сьогодні почули, і приймемо рішення. Не відомо, чи буде така назва об’єкта, умови конкурсу та вимоги, вони ж теж можуть змінитися, — Сергій Ніканоров, доцент кафедри основ архітектури КНУБА.

Чи чекати на новий конкурс із новим розміром премії, умовами та складом журі, визначить виконавчий комітет міської ради.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button