Суспільство (відео)

Цікавинка Чернігова: унікальний сад Коцюбинського (Відео)

— Унікальна південна рослина з вишуканою назвою агава квітне лише раз за життя й росте в культурному куточку Чернігова. Цю та ще багато інших унікальних рослин-експонатів можна побачити в музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського.

Як і колись, на території музею ростуть близько 200 видів рослин. Екзотичну агаву письменник побачив під час відпочинку в Італії, про цю рослину він навіть написав ціле оповідання.

— Росте вона близько 100 років, вона випускає одну стрілку, заввишки може бути як триповерховий будинок, квітки розсівають насінинки, з’являються нові агави, а сама рослина гине. Так і Михайло Коцюбинський усе своє життя збирав народний матеріал, писав твори, аби відродитися в них, — Марія Коробко, науковий співробітник музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Та хоч екзотична агава в нашому кліматі росте, проте зацвісти не зможе, кажуть працівники музею. Аби рослина не загинула, на зиму її пересаджують до теплиць.

Серед цікавинок саду – трав’яна канапка та бузкова альтанка, всю цю красу облаштувала дружина письменника Віра Устимівна.

— Щоб письменник міг відпочивати тут, набиратися натхнення, — Марія Коробко, науковий співробітник музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Ще один живий експонат – ялинка перед будинком, їй майже 120 років.

— Цю ялинку письменник посадив, коли приїхав до Чернігова, сталося це в 1898 році, —  Марія Коробко, науковий співробітник музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Багато років тому за садом доглядала сама родина Коцюбинських. Тепер же ця місія покладена на плечі жінок-агрономів. За рослинами доглядають три працівники. Їм вдалося зберегти сад у первозданному вигляді.

— Доглядати дуже важко, але ж ми любимо свою роботу.  Всі рослинки особливі, і троянди, усі люблять, щоб і поливали, і підживлювали, і прополювали. Все любить, щоб біля нього були ручки, — Олена Алексієнко, агроном музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Із початком весни тут постійний процес цвітіння. Працівники музею кажуть: через тиждень сад перетвориться на трояндовий рай.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button