Суспільство (відео)

У «Чернігівобленерго» розповіли секрети «електричної» економії (Відео)

Найбільше електроенергії чернігівці споживають у ранкові та вечірні години – це так звані пікові періоди. Така нерівномірність навантаження неабияк впливає на роботу електростанцій.

«Це призводить до перевитрат палива у зв’язку з тим, що блоки теплових станцій працюють у режимі пусків-зупинок», — заступник начальника інспекції Держенергонагляду в Чернігівській області Андрій Демченко.

-294 – це гранична величина , що доводиться до ПАТ «Чернігівобленерго», і перевищувати цей рівень споживання енергопостачальник не повинен. Фактично величина 347 мегаватів – це те, що було взято з життя. Якщо кожен споживач вимкне одну лампочку на 100 ватів, ми практично досягнемо того рівня споживання електричної потужності, що доводиться НЕКом до енергопостачальника.

Іншого шляху врівноважити навантаження, крім як запровадити економічно вигідні тарифи для споживачів, держава поки що немає. А тому пропонує українцям встановлювати багатотарифні лічильники. Чому це має зацікавити чернігівців, представники «Держенергонагляду» разом із «Чернігівобленерго» розповідали на прес-брифінгу в ОДА.

«Найбільше в пікові періоди бере населення , тому національна комісія шляхом збільшення знижки в нічний проміжок часу, постаралася стимулювати населення перерозподілити свої навантаження, що ведуться у вечірній період часу – використання пральних машин, електричних пристроїв на нічний проміжок часу із знижкою у 50 %», — заступник комерційного директора ПАТ «Чернігівобленерго» Олексій Тарарака.

Знижка, яку енергокомпанії пропонують для населення у нічний період, компенсується їм із державного бюджету.

Сьогодні на Чернігівщині за диференційованими тарифами електроенергію споживають та оплачують лише 5,5 відсотка населення.

« Диференційні лічильники – це лічильники, що можуть фіксувати споживання електричної енергії за часовими періодами. Для побутових споживачів поширені блочні фіксації часу. Вони діляться на 3 блоки – нічний період часу, денний і піковий», — заступник комерційного директора ПАТ «Чернігівобленерго» Олексій Тарарака.

Споживачі можуть користуватись електроенергією за двозонними або ж тризонними тарифними коефіцієнтами. Подальше обслуговування цих лічильників бере на себе «Чернігівобленерго».

«Вартість диференційованого лічильника становить 1 200 – 1 250 грн. Параметризація безкоштовна. Заміна для споживача залишається поки що платною, це залежатиме від розташування вашої квартири, тобто транспортні витрати, якщо це по місту – то 80-150 гривень», — заступник комерційного директора ПАТ «Чернігівобленерго» Олексій Тарарака.

Чернігів зовсім скоро увійде в осінньо-зимовий період. А він обіцяє бути не таким уже й веселим, тарифи для населення з 1 вересня знову зростуть, зокрема й ціни на електроенергію. А тому представники енергокомпанії наголошують, що встановлення подібних лічильників має допомогти чернігівцям економити свої кревні.

Через скільки окупить себе лічильник, залежатиме від господарів осель, а саме від осмисленого споживання електроенергії та її обсягів.

У «Чернігівобленерго» кажуть, що знадобиться приблизно рік-два.

Ще статті по темі

Back to top button