Суспільство (відео)

У Чернігові американця Джеймса Мейса назвали найвидатнішою людиною України (Відео)

У Чернігові вперше в Україні презентували книгу відомого історика і публіциста Джеймса Мейса. Науковець пішов із життя 12 років тому, залишивши по собі величезний доробок праць з історії України ХХ століття. Насамперед він вивчав голодомор 32-33 років. Перевершити його досі не зміг ніхто. Презентувати книгу приїхала дружина історика Наталія Дзюбенко-Мейс. Каже, наукова праця чоловіка буде актуальна завжди.

«Я обіцяла і превезла книгу над якою працювала довго. Я вибрала тут актуальні статті з економіки, культури, мови, суспільства, спадщина голодомору. Тут він попереджає про війну з імперською Росією»,дружина Наталія Дзюбенко-Мейс.

Науковці кажуть, що Джеймс Мейс про Україну знав більше, ніж самі українці. Тему голодомору після Джеймса Мейса є кому досліджувати. У науковця чимало послідовників. Роботи їм вистачить ще на багато років наперед.

«Досі не досліджено механізм, як діяли на місцях буксирні бригади , активісти, що вилучали зерно і харчі. Не маємо повної ясності, як режим відшкодовував людський потенціал, що помирав»,доктор історичних наук Юрій Шаповал.

На презентації книги Джеймса Мейса його назвали найвидатнішою людиною за часів незалежності. Принаймні таку думку висловив голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Американець за національністю Мейс став рідним для мільйонів українців.

Ще статті по темі

Back to top button