Суспільство (відео)

У Чернігові вчать малювати ікони (Відео)

Намалювати ікону власними руками – цьому навчають у Чернігові. Містянка Галина вже закінчує власну роботу, над якою працює з весни.

«Це буде сімейна реліквія. Спочатку руки дрижали, потім практика набувається, і починає щось виходити», — навчається іконопису Галина Моруга.

Школа іконопису у місті працює вже другий рік. Відкрив її Тарас Марків.

«Він навчає, щоб кожен учень міг сам малювати ікону де завгодно», — навчається іконопису Тетяна Купцова.

Чоловік займається іконописом більше 13 років, малювати образи почав після школи, коли два роки жив поряд із братом у монастирі. 8 років осягав ази самостійно.

«Ще навіть інтернету не було, брав зразки іконописців, які правильно пишуть, просто копіював їх. Два роки жив у львівській семінарії , там навчався у монаха, який навчався у Греції. Це техніка яєчної темпері. Я у нього цю техніку перейняв», — іконописець Тарас Марків.

Тарас Марків працює тільки з чотирма кольорами : білим, жовтим, червоним і чорним. Вже з них майстер створює цілу палітру, яку потім використовує для написання ікон. Усі фарби на основі природних матеріалів.

«Ця фарба прозора, через це ікони легенькі. Ви дивитеся на ікону – вона вас не грузить», — іконописець Тарас Марків.

Головна задача іконописця – намалювати ікону так, щоб глядач відчував зв’язок із нею, ділиться премудростями іконопису Тарас.

«Ікона дивиться у тому куті на вас, ви в іншому куті – вона дивиться на вас. Як це створюється? Іконописець має це знати. Це не магія. Просто треба вміти правильно створити кут», — іконописець Тарас Марків.

Роботи іконописця обчислюються сотнями. Зокрема, їх можна побачити у чернігівських храмах. У церкві Різдва Пресвятої Богородиці іконостас прикрашають ікони Тараса Марківа. Митець переконує, писати ікони може будь-яка людина. Єдина умова – «перо іконописця» має дихати вірою.

«Господь обирає не професіоналів, а робить професіоналами тих, кого він обирає», — іконописець Тарас Марків.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button