Суспільство (відео)

У Чернігові за кілька років з’явиться новий музей (Відео)

Музей, про який почали говорити ще минулої зими, набуває реальних рис. На засіданні профільної комісії затвердили дизайн-концепцію нової установи, що матиме назву «Музей історії старого Чернігова». Облаштують його на Валу, в приміщенні колишньої поштової станції, по вулиці Музейна, 8.

«Головний експозиційний зал буде знаходитись на другому поверсі. Одразу правильно було визначено 3-частинний поділ експозиції, будуть три історичні періоди: давньоруський, козацький та імперський. Перший поверх – вестибюль, санвузли, приміщення для наукових співробітників і два зали для змінних експозицій», — розповідає архітектор (м. Суми) Олександр Антонець.

За словами архітектора, запропонована концепція найбільш вдала для такого невеликого приміщення. Усередині переважатимуть сучасні мультимедійні технології, тут розмістять картографічні матеріали у вигляді схем, архітектурні об’єкти у вигляді макетів. До того ж у музеї планують облаштувати невеличке кафе. Міського голову, який був присутній на засіданні, майже все з побаченого влаштувало, окрім… назви майбутнього музею.

«Музей історії старого Чернігова. У нас є кілька міст… Старий. Новий. Вони в різних місцях. Це одне місто. Слово «старий» дійсно потрібне? Обмежуються початком української революції – хто сказав це? Де є тлумачення, що слово «старе» обмежується українською революцією? – Ми вважаємо, що це найбільш коректне й оптимальне сполучення в назві. Якщо ми прибираємо слово з назви, тоді треба буде пояснювати, чому ця історія обмежується початком ХХ століття», — зазначає чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Зрештою історики дослухались до авторитетної думки градоначальника. Слово «старий» таки прибрали з назви.

Що стосується приміщення, то якийсь час будівлею користувався банк, тому підвальні площі забетоновані. Через це на стінах процвітає пліснява. Попереду – серйозні будівельні роботи. Фінансуватимуть проект із міського бюджету. Мер Чернігова прогнозує: якщо почати активно займатись музеєм, наприкінці 2020 року музей відчинить двері для відвідувачів.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button