Суспільство (відео)

У Чернігові заблокували «дискримінацію» від мера (Відео)

Одним із найгарячіших питань 25-ї сесії Чернігівської міської ради стало обговорення звернення муніципалітету до об’єднаних територіальних громад області. Суть проста – в Чернігові проживає чимало родин, які тут працюють, розвивають економіку і сплачують податки до міської казни, але тут не прописані. Тому мерія «ініціювала» дискримінаційне звернення до громад, аби ті платили за навчання і лікування «своїх» дітей. А якщо громада, в якій зареєстрована дитина, відмовляється платити – фінансовий тягар лягає на плечі батьків.

«Тут і дискусія є, ми платимо гроші, а ви ще хочете з нас злупити кошти на щось», — говорить чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Дивна позиція мера, адже безкоштовна загальна середня освіта українцям гарантована Конституцією. Деякі депутати намагалися пояснити цю «інновацію» посиланням на розрахунок субвенції.

«По децентралізації ця субвенція і реверсна розраховується у відповідності від зареєстрованих людей. То виходить, що вона перераховується до бюджету за реєстрацією, а не за тим, хто де фактично живе», — пояснює депутат міської ради (Блок Петра Порошенка «Солідарність») Сергій Воробйов.

«Грубо кажучи, субвенція розраховується формулою, залежно від кількості мешканців територіальної громади», — додає Владислав Атрошенко.

Але і надходження до бюджетів територіальних громад є різним: одні – самодостатні, а інші ледь зводять кінці з кінцями. Неважко спрогнозувати, як багато громад області погодиться грати під дудку чернігівських «демократів» і брати участь в антиконституційному абсурдному проекті. А відтак – платити довелося б батькам.

«Коли буде завершена реформа децентралізації в державі. Це може бути 2020 рік або наступні роки, і громади будуть самодостатні, і зможуть об’єднуватися одна з одною коштами, можливо, це буде нормально. Якщо вони не укладають цих угод, то кошти повинні сплатити громадяни», — говорить депутат міської ради («Наш Край») Віктор Бистров.

Тут і постала проблема – не всі люди зможуть оплатити навчання чи лікування дитині. А тим більше відвідування художніх чи спортивних шкіл. Також заручниками ситуації стають і вимушені переселенці.

«Інша ситуація, якщо ми залишимо цей проект. Практично я собі не уявляю, щоб дитяча поліклініка зачинила двері. Прийде людина з маленькою дитиною і скаже: «Я не маю грошей». А ми скажемо «Читайте рішення, платіть гроші» і так далі.

Я погоджуюсь із тим, якщо ми приймемо рішення зобов’язального характеру, ми зайдемо в протиріччя з законодавством, ми цього не можемо допустити», — зазначає міський голова Владислав Атрошенко –

З огляду на дискусію, критику і пропозиції від фракції «Наш край» з проекту виключили пункти, які змушували б людей платити щомісячно майже дві тисячі за навчання в садочку і майже півтори тисячі – за школу.

Варто зазначити, що в Тернополі не знайшлося свідомих депутатів і там проголосували за це кабальне рішення.

Обурені містяни вийшли на мітинг і вимагають скасувати дискримінаційне рішення.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button