Суспільство (відео)

У Коропі відгримів ювілейний Свято-Миколаївський ярмарок (Відео)

Гучно, багатолюдно та весело – це якщо коротко про п’ятнадцятий, ювілейний Свято-Миколаївський ярмарок, що його вихідними відсвяткували в Коропі. Цьогоріч організатори розвернулись на повну. Свято традиційно розпочали з церковної ходи з іконою чудотворця Миколая – заступника Коропщини.

Ну, а далі мало не найвидовищніше дійство – карнавальний парад. На чолі – визначна історична постать Дем’ян Многогрішний.

«Я протягом 15 років граю українського гетьмана, який керував Лівобережною Україною. Він Короп не залишав», — пенсіонер із с. Понорниця Юрій Позняков.

Перевдягались у костюми різних епох навіть чиновники. На святі можна було зустрітись із бургомістром і його дружиною.

До карнавалу мешканці Коропщини готувались за півроку, ретельно підбираючи костюми.

«Це костюм поштмейстера, який розносить людям листи, повістки, дружина допомагає, коли дуже важко», — паспортист Коропської селищної ради Юрій Лось.

«Це в нас самохідна установка, що тягає бочку з водою – підмога основному особовому складу», — працівник пожежної частини Коропської ДПРП № 9 Юрій Кирій.

У карнавальному параді взяли участь і всі 16 населених пунктів, що входять до Коропської ОТГ.

Кожне село має цікаву історію та славиться тими чи іншими традиціями, про які можна було дізнатись у гарно прикрашених куренях. Мешканці села Атюша зокрема знаються на хлібі. Надія Іванівна розповідає: її сім’я хліба ніколи не купувала.

«Хліб випікаю житній, трохи додаю і білого, а раніше тільки житній. Мололи муку в млинах, воно добре сходило, зараз хімія, а раніше все вручну і бабусі пекли хліб», — мешканка села Атюша Надія Корнієнко.

Мешканці села Билка біля власного куреня встановили величезні сірники. Староста села розповідає: здавна стосунки в них з’ясовували у вкрай небезпечний спосіб.

«Тільки щось не так – одразу палять, одного разу піввулиці згоріло. Це як тільки ніч – люди вже знали, кому що нести, не билися, не лаялися, а тихенько спалив – і все», — староста с. Билка Іван Купій.

Поряд із колоритними куренями розгорнув свою діяльність і святковий ярмарок. Сюди з’їхались майстри своєї справи з усієї Чернігівщини, а також сусідніх областей. Торгові ряди рясніли предметами побуту, прикрасами, На ярмарку можна було продегустувати коропські сири та традиційні українські хмільні напої.

«Це питний мед або хмільний мед, по-перше, це мікроелементи та вітаміни, те, чого зараз не вистачає поголовно. Я займаюсь ставленим хмільним медом, він не варений – це ще й пробіотик». — Сергій Рубаник.

Ювілейне свято, яке відзначали з розмахом, відбулось не без спонсорської підтримки вихідців із Коропщини.

«Є наші земляки і на Сумщині, і на Київщині. І вони сьогодні разом із нами, вони внесли свою допомогу в організацію ярмарку. У громаді на цей захід було заплановано 100 тисяч гривень», — голова Коропської ОТГ Віктор Журавель.

Колоритне святкування тривало до самого вечора, мешканців громади та численних гостей розважали місцеві та навіть столичні фольклорні колективи.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button