Суспільство (відео)

У Менській ОТГ радикали намагаються зірвати виборчий процес? (Відео)

Перші вибори у Менській об’єднаній територіальній громаді можуть не відбутися. Паралельно з реєстрацією кандидатів тут розпочалися судові розбірки, в які встряло селище Стольне. Його жителька Людмила Бучин, до речі, вже пенсіонерка, за місяць до виборів у судовому порядку вирішила довести, що Стольненську громаду незаконно додали до складу Менської ОТГ.

Заяву жительки Стольного розглядав Менський районний суд. У документі йдеться про те, що права пенсіонерки порушені, бо вона не хоче жити в Менській громаді, а інших варіантів їй ніхто не пропонував. Та й перебування у складі вже створеного об’єднання, як вважає позивачка, нібито несе загрозу селищу. Сама ж пенсіонерка на суд не приїхала, її інтереси захищала адвокат зі столиці.

 «Предметом позову стало те, що рішення було прийняте без громадських обговорень і всупереч порядку, передбаченому законом про добровільне об’єднання громад», — представник позивача в суді Світлана Мартиненко.

Відповідачем у суді була Стольненська сільська рада. За словами представника відповідача в суді, про свої наміри ввійти до Менської ОТГ селище заявило у грудні 2016 року. Усі документи пройшли необхідну експертизу, отримали відповідні висновки в облдержадміністрації та обласній раді, перспективний план узгодив і уряд, у громаді оголосили перші вибори голови та депутатів. Тож заява пенсіонерки нічим не обґрунтована.

 «До цієї заяви не додано жодного доказу про реальну загрозу правам та інтересам самого позивача», — представник відповідача у суді Микола Торбєєв.

У судовому засіданні мала б брати участь третя сторона – Менська міська рада, утім, вона чомусь проігнорувала засідання. Заслухавши учасників судового спору, суд дійшов висновку не на користь пенсіонерки.

«Суд ухвалив у задоволенні заяви Бучин Людмили відмовити», — суддя Менського районного суду Андрій Слісар.

Чому Стольненська громада напередодні виборів вирішила заявити про свої права і про загрозу від процесу децентралізації? Ми поїхали до Стольного, аби запитати у жителів селища про їхню думку і про те, в якій все ж таки громаді вони хочуть бути.

  • Та нам все одно.
  • Мені байдуже. Я не вникаю. Так, а на вибори підете? Ні.
  • Споконвічно було відомо, бо я 75 року народження, я знаю, що Мена була перспективним містом, ніж Березна інфраструктура в Мені розвинена краще.

У Стольному ми намагалися зустрітися і з пенсіонеркою, яка забажала вплинути на виборчий процес у Менській ОТГ. Телефоном жінка сказала, що взагалі не хоче реформи з децентралізації. Більше жодних пояснень ми не почули.

«Мене обурило те, що з самого початку, як Верховна Рада прийняла цей закон, це натуральна дурниця. Нам розповідають, що у Польщі є така реформа, та ми ж не Польща, ми Україна», — позивач Людмила Бучин.

Утім, сторона відповідача припускає, що причиною несподіваного позову пенсіонерки може стати кандидатура на посаду голови ОТГ Олександра Мисника. Напередодні судового засідання він подав заяву на участь у виборах. У Мені кажуть, що кандидат є кісткою у горлі для деяких опонентів.

 «Я розумію, що Мисник є потенційним головою із сильними позиціями. А тому опоненти шукають будь-яких способів, аби виборчий процес на Менщині зірвати», — представник відповідача в суді Микола Торбєєв.

Суд по адміністративній справі пенсіонерки продовжиться вже найближчим часом, утім, без заяви, яку суд скасував. Пенсіонерка сказала, що боротиметься до останнього. Стольненська сільська рада теж не збирається змінювати свого рішення.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button