Суспільство (відео)

У міській раді «каламутять воду» навколо Меморіалу захисникам України (Відео)

У мерії зібрались архітектори, батьки загиблих атовців, громадськість і чиновники. Вирішували долю переможця в конкурсі проектів майбутнього Меморіалу захисникам України.

Кілька місяців тому це саме журі обрало роботу студентки архітектурного університету з Києва Анастасії Орищук, дівчина запропонувала пам’ятний знак у вигляді тризуба. Тоді ж у процес втрутився міський голова, йому проект не сподобався.

— Зауваження давав мер міста особисто, навіть не знаю, був хтось ще з архітекторів на цій зустрічі, наче робиться цей меморіал для однієї людини, а не для Чернігова, — Віталій Травка, член Спілки архітекторів, член журі конкурсу.

Реалізацію проекту почали затягувати.

Такий розвиток подій деякі члени журі передбачали від самого початку.

— Архітектор із досвідом не повинен брати участь у конкурсах, у яких премія нижча, ніж робоча частина архітектурного проекту цього об’єкта. Коли оголосили 10 тисяч, мені було зрозуміло, що участь у цьому конкурсі не братимуть архітектори, які мають досвід і які могли б дати гарний результат для Чернігова, — Віталій Травка, член Спілки архітекторів, член журі конкурсу.

Але переможець є, і його робота варта уваги та доопрацювання, вважає архітектор. Більше того, громадськості та батькам загиблих бійців запропонований проект теж сподобався.

— За нього боролись — тризуб України, він зараз є, він потім буде. Це сучасне України. Це і є те гасло, яке ми несемо, — Тетяна Ряба, мати загиблого.

Та головний архітектор міста наголосив, що реалізація цього проекту неможлива, адже сама команда переможців не виконує поставлених перед ними завдань.

— Надати через тиждень-два дороблені пропозиції: 3D-модель, візуалізацію, анімацію, але на пошту була направлена лише одна графічна картинка, — Сергій Калюжний, начальник міського управління архітектури.

Самої авторки проекту на засіданні не було, в мерії вирішили, що її присутність на зустрічі не обов’язкова. Телефоном Анастасія Орищук розповіла, аби виконати всі умови, її ескізи мали хоча б затвердити.

— Зробити 3D-моделювання – це вельми об’ємний блок роботи, і робити його без затверджених ескізів … Доведеться щось змінювати. Треба йти поступово, спершу треба затвердити ескізи. Тобто 3D-моделювання – це кінцевий етап усього проектування, — Анастасія Орищук, автор проекту.

Представники влади, вочевидь, сподівались, що журі прийме рішення про проведення нового конкурсу з новим призовим фондом вже у 100 тисяч гривень. Сергій Калюжний ще від початку засідання мав на руках відповідний документ. Утім, члени комісії забажали справедливості.

— Потрібно між собою порозумітися, я навіть можу вийти з комісії, бо затягування такого проекту – неподобство, я хотів би зустрітись разом з усіма членами комісії з переможцями, порозмовляти, — Альберт Черешко, член журі.

— Так відкинути її дуже негарно, вона буде багато проектів втілювати… Але вона стала переможницею… і так із нею обійшлися, — Сергій Черняков, член журі.

Чиновники ж тільки виправдовувались: мовляв, це перший подібний досвід проведення конкурсів із залученням громадськості.

— Може, щось у нас не вийшло з першого разу, але ви бачили, які ми були відкриті, — Ольга Хоніч, заступник міського голови.

Наступні збори разом із переможницею конкурсу анонсували на 26 травня. Анастасія Орищук готова приїхати, утім, запрошення від чиновників ще й досі  не отримала.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button