Суспільство (відео)

У Ніжині відшумів традиційний Покровський ярмарок (Відео)

На Покровському ярмарку в Ніжині торговці з усієї України побили рекорди за кількістю вторгованих грошей.

Славний ніжинський ярмарок: він має майже чотирьохсотлітню історію і прославився на всю Україну. Ярмаркувати на Покрову до Ніжина їде вся Україна.

— Ми тут в гостях. Нам дуже подобається ярмаркувати. Ми дуже любимо ярмаркувати. І дай Бог, щоб наша Україна жила і процвітала, — Алла Зінько, гостя ярмарку.

Без молитви за добробут Покровського ярмарку в Ніжині ніколи не починають: на площу традиційно виносять ікону Божої Матері Покрови, освячують ярмарок і читають спільну молитву.

— Хай матінка Божа покриває усіх нас, нашу землю, наш Ніжин, нашу Україну своїм святим омофором і береже від усякого зла, — Отець Михаїл, настоятель храму Святої Покрови.

Відкриття ярмарку розпочали виступом співочих і танцювальних колективів Ніжина та парадом учасників свята. Серед тих, до кого прикуті всі жіночі погляди, — сучасні козаки, які проїхали на своїх дорогих конях усю Європу та Азію.

— Ми сьогодні розбиваємо усі стереотипи, бо йдемо уперед. Ми приїхали не на звичайних конях, а на залізних. Козаки сучасні? Козаки сучасні. Он вони всі, поверніть камеру, щоб видно було усіх, — Геннадій Квітко, член клубу «Ніжинські козаки».

— Традиційного, як для всіх чернігівських ярмарків, параду громад у Ніжині немає, проте Покровський ярмарок може похвалитися наймасовішою торгівлею. Тут понад 1 000 виробників з усієї країни. Думаю, сьогодні ніжинські торговці поб’ють усі рекорди за кількістю зароблених грошей, — Яна Титенок, журналіст.

Дві довжелезні вулиці Ніжина і парк стали центром зустрічі українських торговців – тут намет на наметі: продають одяг, взуття, вироби народних майтрів і багато всіляких смаколиків.  Такої торгівлі Ніжин точно не пам’ятає.

— Цього року в нас рекордна кількість учасників – це майже 1 300 учасників ярмарку, безпосередньо, це приватні підприємці, виробники. Це рекорд на сьогодні.  Ніжинцям я бажаю гарного ярмарку, — Анатолій Лінник, Ніжинський міський голова.

Ноу-хау з Чернігова привезла майстриня Олена Шубенко – вінтажні декоративні пляшки. Їх купують неохоче, бо ціна на ярмарку кусюча: 200 гривень за одну. А от домашні обереги – домовички від пані Олени – розбирають на «ура».

— Раніше люди всі ці елементи клали в мішечки й ховали за образами. Кукурузка – знак дитячого здоров’я, гарбуза – знак плодючості, бобові – це знак достатку, горіх – знак міцного здоров’я, щоб гроші водилися, і хліб був на столі. Тут жито і пшениця – це мішок здоров’я і підкова на щастя, — Олена Шубенко, майстриня.

Утім, найбільша черга вишикувалась отут – біля продавчині Галини з Черкас. А секрет ось у чому.

— Найдобріша риба. З Черкаського рибкомбінату. Ми кожен рік приїжджаємо до вас. Люди вже всі нас знають і йдуть сюди, — Галина Гулевата, продавець.

На Покровському ярмарку можна було знайти і товари тутешніх умільців. Серед сотні торговців ми зустріли ніжинського бондаря Павла Щербака. Разом із батьком він продає липові і дубові бочки власного виробництва. Отака невеличка, повна огірків, коштує 800 гривень. Але платити, каже майстер, є за що: соління у ній виходять смачніші.

— Бочка дихає. Вона дає енергію, деревина дає енергію живу. Тому бочка є бочка, — Павло Щербак, бондар.

Серед нескінченних торгових рядів ми відшукали тих, для кого ярмаркування – це відродження сімейних традицій. Із тутешнього села Шняківка до Ніжина приїхав родинний колектив «Берегиня»: на ярмарок приїхали себе показати та грошей заробити.

— Люди нам за наш талант платять. Збираємо на потреби клубу, — Тетяна Лисенко, учасник родинного колективу «Берегиня».

— Ярмарок – це дуже золоте діло. Погуляти, поспівати, на людей подивитися і себе показати, — Галина Лозовська, учасник родинного колективу «Берегиня», с. Шняківка.

— Для тих, хто не п’є на ярмарку медовухи, прекрасна можливість зігрітися танцями…, — Яна Титенок, журналіст.

Запальні танці були по всьому Ніжину – і на центральній площі біля головної сцени, і в ярмарковому містечку. Бо жовтень цьогоріч не порадував теплом учасників і гостей ярмарку. А тому зігрівалися всі, хто як міг.

Ще статті по темі

Back to top button