Суспільство (відео)

У Польщі заборонили бандерівську ідеологію: пояснення історика (Відео)

Нещодавно Сейм Польщі ухвалив законопроект про заборону пропаганди так званої бандерівської ідеології. Це означає, що кожному, хто на території Польщі публічно вживатиме термін «польські концтабори» або визнаватиме співучасть польського народу в Голокості, загрожує штраф чи навіть аж до трьох років ув’язнення.

Керівництво Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області має власну думку з цього приводу.

«Ми не говоримо, що відповідальний повністю польський народ, але якщо поляк брав участь у єврейському погромі, про це треба говорити, про німців та угорців же говорять, чого ж не говорити про поляків, вони поза законом, їх не можна згадувати? Вони в законі визначили, що не можна позитивно оцінювати всю діяльність українських націоналістів 1925-1950 рр. Ніхто не може сказати, чому 1925 рік, якщо організація українських націоналістів була створена у 1929 році.

Будь-який український історик, йому загрожують репресії з боку польського законодавства.

Ми рекомендуємо українським дослідникам проводити будь-які наукові форуми та співпрацю з поляками з приводу складних питань з історії на території Польщі. Це катастрофічно для Польщі, воно йде всупереч європейським цінностям

Інтелектуальна, духовна еліта Польщі виступила з протестом проти цього закону, почалися вже демонстрації. Цей закон насамперед розколов саму Польщу.

У нас є підтримка з боку істориків світового рівня й інтелектуальної еліти Європи, Канади. Будемо боротися за те, щоб у Польщі перемогла демократія, тобто права людини», — представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. До дня памяті жертв Холокосту поляки прийняли закон про заборону «бандерівської ідеології» (УНН з посиланням на Dorzeczy)?, a
    Украина — единственная страна в мире, где:
    — за 20 лет до Холокоста был ГЕНОЦИИД (1917-1920);
    — руководство страны заставляет чтить погромщиков во главе с Петлюрой!!!
    — на могиле жертв Холокоста (Бабий Яр) стоит памятник пособникам убийц (коллаборантам ОУН).
    В мире идет борьба с бывшими нацистами, а в Украине нужно бороться с их героизацией!!!!

  2. Можна було б і не реагувати на коментар особи, яка сховалася за псевдонімом «Aleks». Проте, може знайтися (всяке буває) наївна людина, яка раптом подумає, що ми з цим згодні. Отже, зазначимо: 1) Симон Петлюра боровся проти єврейських погромів, як і все керівництво Української Народної Республіки. Брехню про його вину розповсюджував російський агресор, який тоді був в огортці комуністичного режиму. До речі, грошей та ресурсів на це не жалів, як і зараз на інформаційну війну проти сучасної держави Україна. 2) ОУН боролася за незалежність України. У тому самому Бабиному Ярі нацисти розстріляли 300 членів цієї організації. На честь цих патріотів, які загину за Україну, встановлено пам’ятник. 3) У державі Україна діє закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», який чітко спрямований проти нацизму.
    Держава Україна, як і будь яка незалежна цивілізована країна, шанує всіх тих, хто боровся за те, щоб Українська нація (без огляду на етнічну приналежність) була господарем на своїй землі, мала власну державу. Це закріплено Законом України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті».
    ОТЖЕ, ПІДВЕДЕМО ДЕЯКІ ПІДСУМКИ: АВТОР ДОПИСУ «Aleks» ПОВТОРЮЄ УСЯКУ НЕСЕНІТНЦЮ РОСІЙСЬКОГО АГРЕСОРА, МЕТА ЯКОГО ЗАГАРБАННЯ УКРАЇНИ. Дискусійним залишається питання: цей «Aleks» просто такий… чи свідомо виступає на боці ворога, а може просто російський троль…

Back to top button