Суспільство (відео)

У вільному плаванні: об’єднані громади прагнуть надавати якісні соціальні послуги (Відео)

11 новостворених об’єднаних громад розпочали самостійне життя після виборів і налаштовують роботу всіх сфер діяльності на своїй території. Мало не найбільше уваги заслуговує соціальний захист населення, освіта та медицина. Про ці напрями роботи й говорили на нараді з головами ОТГ представники профільних управлінь. Приміром, медична галузь від січня цього року реформується. А точніше – перерозподіляються кошти на первинну та вторинну допомогу.

— Відповідно, в громадах – це 60/40, у містах 30/70%. 30 — на первинну допомогу, 70 — на вторинний рівень, — начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро Гармаш.

Основне завдання для громад на найближчий рік – створення центрів первинної медико-санітарної допомоги та залучення грамотних спеціалістів, аби медичні послуги для населення були якісні. А от знайти спосіб, щоб молоді спеціалісти залишались працювати в ОТГ, повинна вже сама об’єднана громада.

— Пропишете стимули, соціальний пакет, у вас будуть навіть черги і зможете вибрати лікаря, — начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро Гармаш.

На нараді зачепили і питання якості надання освітніх послуг і малокомплектних шкіл. В обласній адміністрації кажуть: думка «немає школи – немає села» – це міф, і водночас чиновники виступають за великі опорні школи, де, на їхню думку, рівень освіти буде значно вищий. Мовляв, ніж утримувати малокомплектні школи, краще будувати хороші дороги та купувати комфортний транспорт для підвозу учнів.

Ще статті по темі

Back to top button