Суспільство (відео)

«Ухопив на руки, а Катя була вже непритомна»: діти, які потрапили в епіцентр буревію в Березні, розказали про подію (Відео)

Справжній природній армагедон просто серед поля довелося пережити цим юним березнянцям. 30 червня діти пішли покупатися в ставку за селищем, як несподівано розпочався неймовірної сили буревій. Гуркіт грому, град і вітер, що відривав дітей від землі. Найстаршому серед компанії, Валентину, довелось у прямому сенсі рятувати дітей. Серед них 8-річну Катю, яку пориви вітру здіймали на метр від землі.

«Дитина побігла, почався вітер, її почало заносити до цієї будівлі, а з нього почав летіти шифер, балки. Я побіг за нею, десь тут я її піймав, за одяг її схопив, узяв на руки. У ту мить вона була непритомна», — згадує Валентин, який потрапив у буревій.

Сама ж маленька Катя майже нічого не пам’ятає. Постраждала і 12-річна Настя. Рятуючись від негоди, ушкодила ногу. Той день вона згадує із жахом.

«Ми бігли, тікали, куди бачили, я бігла, може десь об гілку зачепилась, розрізала під коліном ногу», — розповідає Настя Гальчук.

Воронкоподібного смерчу не було, розповідають учасники події. Через потужну негоду діти не ризикнули йти до найближчої будівлі.

«Під рівчак полягли, спершу прибіг по Катю, а потім уже Даню, Настю. Там і перечекали», — ділиться Валентин.

Пізніше діти забігли до цегляного заводу, що стоїть поруч. Звідти дівчат доставили вже до лікарні.

«Забійна рана суглоба. Накладено три шви, пов’язка та відправлена дитина додому. Стан дитини задовільний. Вона була на прийомі сьогодні, каже не втрачала свідомості, не пам’ятає з переляку. Тілесних ушкоджень не було, просто вона не могла говорити, загальмована булла», — відмічає  Іван Грицик, завідувач Березнянської лікарської амбулаторії.

Дитині призначили седативну терапію – пити заспокійливі.

Мешканці пригадують – другий рік поспіль подібні буревії проносяться місцевістю. Утім, такої сили стихії на собі ще відчували. Цього ж разу буревій завдав господарству березнянців неабиякої шкоди. Найбільше постраждали шиферні дахи та городи людей, які живуть на околиці селища.

«Усе знищило. Дині були, цибуля стояла. У всіх скрізь усе викошено», — наголошує Григорій Галенко, мешканець смт Березна.

«Відразу заплакала, страшне… скільки праці, грядки були, жодної зеленинки. Морква залишиться, буряк, а помідори, капуста, огірки – це все наново пересаджувати треба», — відзначає Наталія Галенко, мешканка смт Березна.

Для Оксани Тарасенко город – це не просто їжа для родини, а ще й копійка до сімейного бюджету. Половину вирощеного продавали в Чернігові. Тому знищення овочів називає справжнім лихом для родини.

«В  хаті сиділи, а потім як повиходили, то за голови побралися… і плакали, і сміялися, і знов плакали. Просто немає що на зиму закривати, нема нічого: ні капусти, ні буряків, ні моркви. Помідорів у мене не 10 кущів, ви самі бачите», — розповідає Оксана Тарасенко, мешканка смт Березна.

Усувати наслідки лиха місцевим мешканцям доведеться ще довго. Непереливки було і сусідам – буревій пройшовся й у селах Локнисте та Гусавка.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

Ще статті по темі

Back to top button