Суспільство (відео)

Український вимір Другої світової війни в кінотеатрі Щорса (Відео)

Відкриття виставки, яку створили до річниці завершення війни «Українська друга світова» можна побачити в кінотеатрі імені Щорса.

Виставка була створена фахівцями українського Інституту національної пам’яті і Українського Центру визвольного руху на матеріалах українських, польських архівів, музеїв. Серед них також є і Чернігівський історичний музей імені Василя Тарновського.

—   Ця експозиція дає спробу пояснити громадянам України, тим, хто більше знає про ці події, тим, хто менше знає про ці події, і про те, що точилося на теренах України впродовж 39-45 років. Заходячи трошки раніше, звідки все починалося, та йдучи трішки пізніше — чим зрештою завершилася ця боротьба, — Сергій Лаєвський, директор історичного музею ім. В. Тарновського.

На виставці представлено фотодокументальні стенди, які демонструють наслідки Другої світової війни, а також роль України в ній. Експозиції розповідають про забутих героїв України, які боролися з нацизмом на інших фронтах – у Франції, Північній Африці, тощо.

—  Власне кажучи, тут немає відповіді на всі запитання. Я навіть переконаний, що молодь, яка знайомиться із цією виставкою, або вчителі історії отримують такий певний настрій ще більше задавати питань, а відповіді на них вони будуть шукати в своїх наукових працях, архівах, музеях, бібліотеках, і, зрештою, маємо дочекатися ґрунтовної академічної, української історії Другої світовою війни, — Сергій Лаєвський, директор історичного музею ім. В. Тарновського.

Виставка буде проходити до кінця жовтня.

Ще статті по темі

Back to top button