Суспільство (відео)

«УкрСіверБуду» дали копняка: будувати біля Березового гаю не будуть… поки що (Відео)

Березовий Гай. Історія із закладенням капсули на початку будівництва та її ефектним викопуванням мешканцями мікрорайону ще восени була на вустах у всього міста. Перед натиском громади міська рада тоді скасувала рішення про виділення містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки.

Конфліктна ситуація тягнеться і до сьогодні. Забудовник ласий шмат роботи втрачати не захотів – подав до суду на міську раду. Засідання проходило 6 червня в Деснянському суді. Активісти, які вболівають за зелену зону, теж прийшли під стіни установи. Свій протест висловлювали в незвичний спосіб – на галявині перед судом влаштували справжній пікнік із шашликами, піснями під гітару й активними іграми. Аби застерегти: якщо у них відберуть зелену зону, відпочиватимуть там, де знайдуть вільне місце.

«Якщо звіряти карту міста із зонуванням за генпланом, там чітко видно, що спірна територія знаходиться в зоні R2 – це рекреаційна зона, в якій не можна зводити будинки», — активіст Сергій Безбородько.

«Парк – це легені міста, місце для збору людей, для відпочинку, щоб підвищувати щастя в людей», — активістка Дарина Сиропара.

Невеличкою групою стояли чоловіки, які виступали за будівництво біля парку та нібито відстоювали права атовців, яким були обіцяні квартири в майбутніх новобудовах.

Забудовник теж привів під стіни суду групу підтримки – своїх працівників.

«Ми за законне рішення суду на законних підставах нашій організації був виданий дозвіл на будівництво житлового будинку. Коли була закладена капсула, мешканці мікрорайону, яких можна назвати варварами, розбомбили майно нашої організації», — начальник відділу постачання ДП «УкрСіверБуд»Наталія Сьомченко.

«УкрСіверБуд» вважає рішення міської ради незаконним. Під час суду представниця забудовника наголошувала на тому, що органи місцевого самоврядування не мали права скасовувати свої попередні рішення.

«Жодною формою права, жодним законом не передбачене те, що виконавчий комітет має право визнавати таким, що втратив дію, пункт свого рішення, тому що містобудівні умови були затверджені. Також у чернігівської міської ради немає повноважень на скасування містобудівних умов та обмежень», — представник ДП «УкрСіверБуд».

Та юрист міської ради зазначив: діяли в межах законодавства, а містобудівні умови надавались управлінню капітального будівництва облдержадміністрації, тому жодні права підприємства-забудовника не порушені.

А тому жодних правовідносин із міською радою чи виконкомом у забудовника не було, замовником виступала третя сторона – управління капітального будівництва ОДА, яка із позовом до суду не зверталась і на цьому засіданні теж присутня не була.

А тому суддя винесла свій вердикт – відхилити позов «УкрСіверБуду». Рішення суду у цій справі було очевидним, кажуть громадські активісти.

«Міська рада представляє інтереси територіальної громади і має приймати будь-яке рішення, що безпосередньо стосується добробуту місцевих жителів. Це практика європейського суду», — громадський активіст Олександр Гашпар.

Цього ж дня міськвиконком прийняв рішення створити офіційний парк зі статусом районного.

«Тільки районний парк не потребує створення керуючої адміністрації. Це комунальне підприємство, воно має свої межі. Після прийняття сесією рішення про створення можна буде вести мову про назву», — начальник управління архітектури міської ради Сергій Калюжний.

Утім, захисники Березового Гаю наголошують: це ще не кінець історії.

«Першим пунктом звернення до мера було повернення землі на баланс міста, громаді. Адже якщо зараз створити парк і без цих ділянок, питання не буде вирішене. І питання часу, коли там знову якесь будівництво почнеться «, — активіст Сергій Безбородько.

Чернігівці готові йти до кінця, аби врешті-решт відвоювати власне право на зелений куточок на околиці міста.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button