Суспільство (відео)

«Універсальний солдат»: на кого піти вчитися й кого шукають роботодавці (Відео)

«Вже 6 лютого в Україні стартує реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Тобто, вже зараз випускники мають визначитися з майбутньою професією», — говорить журналіст Альона Макаренко.

Реалізувати свої здібності та забезпечити собі та своїй майбутній родині гідний рівень життя допоможе опанування найбільш затребуваних і перспективних у наш час професій.

Фахівці наголошують, на ринку праці в 2017 році відбулася так звана зміна пріоритетів.

«Тобто, якщо раніше було актуальним те, що ми шукали роботу під безробітних осіб, і була достатня кількість безробітних на обліку, то сьогодні кількість безробітних на обліку зменшується», — констатує заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До уваги чернігівських абітурієнтів: новації ЗНО — 2018

«Робочих рук в Україні стає дедалі менше, дефіцит кадрів відчувається дедалі гостріше. Міграція кращих профі за кордон на заробітки, непрестижність трудових професій, а відтак небажання молоді вчитися на робітничих спеціальностях. Все це стрімко збільшує розрив між попитом і пропозицією на робочу силу», — говорить журналіст Альона Макаренко.

«Дійсно, кількість вакансій в області в 2017 році, порівняно з позаминулим роком, збільшилася на 9 відсотків, збільшилася кількість роботодавців, які мають потребу в кадрах, а кадрів стає дедалі менше», — розповідає заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський.

Традиційно, значним попитом на ринку праці нині користуються професії, пов’язані з високим рівнем освіти та кваліфікації.

«Це, насамперед, менеджери, високої кваліфікації інженери, інженери-програмісти, агрономи. І саме їм підприємства-роботодавці пропонують високу заробітну плату. А взагалі, якщо брати розріз вакансій, то у 2017 році найбільш затребуваними були робітники з обслуговування та експлуатації технологічного устаткування, тобто працівники з інструментом», — розповідає заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості Максим Торжевський.

Проте сучасна молодь дедалі більше прагне працювати не руками, а головою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ЗНО більше не складатимуть російську мову

«Я хочу займатися журналістикою. Мені це цікаво, я загорілася цим ще з 4 класу. У восьмому класі я себе пробувала в цій сфері – ходила займатися до школи журналістики, мені сподобалося, і я зрозуміла, що це справді моє, і я хочу цим займатися у майбутньому», — говорить учениця 11-А класу Чернігівського ліцею №22 Анастасія.

«Я хочу бути програмістом, хочу вступати до комп’ютерних технологій. Планую вступити до Київського політехнічного інституту. У мене є багато знайомих, котрі цим займаються, тому я багато знаю в цій сфері, тому це мені цікаво, і я знаю багато про це», — розповідає учень 11 класу Чернігівської школи №3 Михайло.

Тим часом ринок праці не стоїть на місці. Професії, які були затребувані ще в недавньому минулому, тепер втрачають свою популярність, а замість них з’являються нові спеціальності.

«Ті професії, які пов’язані з систематизацією, відходять. Це, наприклад, навіть той же самий бухгалтер, той же самий економіст. Актуальні на сьогодні професії – ріелтор, ці професії також стануть неактуальні. Навіть турагент, туроператор. Що актуально на сьогодні стає, це, перш за все, професії IT. Дуже актуальні професії стають – це інженерні спеціальності. Актуальні бізнес-коучі, бізнес-асистенти, актуальні консалтингові агентства, тобто спеціальності, пов’язані з консалтингом, де треба буде проаналізувати той чи інший бізнес. Актуальні медичні спеціальності», — зазначає керівник дитячої бізнес-школи «Teenager Start» Олена Пономаренко.

Крім того, фахівці наголошують – сьогоднішні підлітки до 38-40 років будуть змінювати до 16-20 професій. І що мобільнішою буде людина, то цінніше її сприйматимуть на ринку праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ювілей Ліцею залізничного транспорту

«Тобто, спеціаліст, який тільки в одній сфері, наприклад менеджер чи фінансист, вже не настільки цінний. Дуже цінно, коли, умовно говорячи, приходить бізнес-асистент, і якщо він трохи розбирається у маркетингу, щось він знає в бухгалтерії, щось він знає в тому ж самому менеджменті, такі спеціалісти дуже цінні. І що далі, то більше в ціні для роботодавців такі «універсальні солдати», — наголошує керівник дитячої бізнес-школи «Teenager Start» Олена Пономаренко,

І не забувайте — яку б професію ви не вибрали, успіх принесе лише копітка праця, терпіння і постійна робота над собою.

Журналіст: Альона Макаренко

Оператор: Сергій Бутько, В’ячеслав Скрипник

Ще статті по темі

Back to top button